Prvá petržalská plaváreň

Mestská časť má spracovaný základný projekt, má za sebou interné pripomienkovanie a posúdenie poslancami a chystá verejnú prezentáciu prvej petržalskej plavárne. Už v najbližších týždňoch Petržalka podá žiadosť o stavebné povolenie na jej výstavbu a zrealizuje výberové konanie na dodávateľa stavby.

„To všetko je výsledkom našej snahy naplniť svoje predsavzatia, zakotvené tak v prioritných cieľoch mestskej časti na toto volebné obdobie ako aj v uzneseniach zastupiteľstva. Naše kroky postupne dávajú budúcej petržalskej plavárni konkrétne črty. Jedným z prvých krokov bolo rozhodnutie o jej umiestnení. To sa nerodilo ľahko, posudzovali sme viacero variantov, mali sme však neprekročiteľné podmienky a tými boli najmä vlastnícke pomery danej nehnuteľnosti, možnosti územného plánu, potrebná infraštruktúra či dopravná i pešia dostupnosť,“ hovorí starosta Petržalky Vladimír Bajan.

Hneď v prvej fáze poslanci zamietli úvahy o postavení plavárne na súkromnom pozemku, čo by podľa nich vyvolalo možné komplikácie do budúcna. „V hre bol napríklad aj pozemok župy na juhu Petržalky, ale dobudovanie prístupových ciest, dotiahnutie infraštruktúry a sietí by spôsobilo niekoľkonásobné predraženie plavárne ale aj oddialenie celej investície o mesiace, ak nie roky,“ dodáva starosta. Preto sa poslanci zamerali na pozemky vo vlastníctve mesta. Napokon uspela lokalita v dotyku Jiráskovej a Tupolevovej ulice, ktorú za účelom výstavby plavárne zverilo mesto do správy mestskej časti. Nasledovalo verejné obstarávanie na vypracovanie projektovej dokumentácie plavárne v júni 2012. Jej spracovateľom sa stal Ing. arch. Ján Katuščák.
„Diskutovali sme aj o veľkosti, prevádzke či modeli financovania. Prevládli zrelé úvahy, ktoré zamietli napríklad výstavbu 50 metrového bazéna, pretože by to bolo veľmi nezodpovedné s ohľadom na náklady na budúcu prevádzku bazéna. Po posúdeniach a prerokovaniach v pracovnej skupine ako i s ostatnými poslancami je zámer v štádiu, kedy sme sa zhodli na základných parametroch prvej petržalskej plavárne,“ konštatuje Bajan. V plavárni bude k dispozícii plavecký päťdráhový bazén s predpokladanou okamžitou kapacitou cca 62 návštevníkov, zážitkový bazén s atrakciami s okamžitou kapacitou cca 49 návštevníkov, detský bazén s atrakciami pre cca 12 detí a whirlpool pre relax v horúcej vode s kapacitou 5 ľudí. Denne by sa tu mohlo vystriedať v priemere okolo 640 návštevníkov. Chýbať nebude zázemie – saunový svet, soláriá či občerstvenie. Realizácia plavárne predpokladá aj vybudovanie nových parkovacích miest, ktoré budú následne zo strany mestskej časti doplnené aj o ďalšie kapacity v rámci novej parkovacej politiky.

„Predpokladané celkové náklady na výstavbu plavárne odhadujú odborníci na 3,3 mil. Eur (bez DPH), pričom veríme, že cenu ešte môže upraviť elektronická aukcia. Financovať ju budeme čiastočne zo zisku z odpredaja akcií Dexia banky, ktorý sme realizovali v minulosti, a čiastočne z úveru, podmienky ktorého bude na niektorom z najbližších rokovaní schvaľovať zastupiteľstvo,“ dodáva starosta. V zmysle uznesenia petržalských poslancov vedenie mestskej časti rokuje o možnej spolupráci na tomto projekte aj s Bratislavským samosprávnym krajom, podrobnosti participácie kraja však ešte nie sú obojstranne uzavreté.

„Cieľ máme jasný, snažíme sa k nemu nájsť tú najlepšiu cestu. Robíme všetko pre to, aby sme skĺbili predstavy, požiadavky a reálne možnosti a dali tak Petržalke v podobe vlastnej plavárne ďalšiu pridanú hodnotu,“ dodáva Vladimír Bajan.

Prvú petržalskú plaváreň predstaví mestská časť svojim obyvateľom na verejnej prezentácii po jarných prázdninách v stredu 13. marca 2013 o 17,00 hod. v Cik Cak Centre na Jiráskovej ulici.

web od 2day