Petržalka ponúka dotácie na kontajnerové stojiská

Sumu pätnásť tisíc eur vyčlenili poslanci v rozpočte na rok 2013 na budovanie a opravy kontajnerových stojísk. Petržalská samospráva uľahčila stavebníkom proces aj zjednodušením postupu pri vydaní povolenia na rekonštrukciu stojiska.

Na území mestskej časti aj napriek niekoľkoročnému snaženiu pretrvávajú problémy so znečisťovaním okolia aj z dôvodu, že mnohé domy stále nemajú doriešené kontajnerové stojiská. Skúsenosti obyvateľov domov, ktoré si ich zastrešili a uzamkli, sú jednoznačné. Takéto stojisko sa dá jednoduchšie udržiavať, ku kontajnerom sa nedostanú bezdomovci, ktorí často jeho obsah vyhádžu na zem a ani vietor už nenarobí toľko škody ako predtým.

Mestská časť Bratislava Petržalka v rámci riešenia nepriaznivej situácie v oblasti nakladania s komunálnymi odpadmi prijala uznesenie, ktorým upravila spôsob a čerpanie účelovej dotácia z jej rozpočtu pre stavebníkov nových kontajnerových stanovíšť, resp. stavebne upravovaných už existujúcich kontajnerových stanovíšť. Žiadateľovi je možné poskytnúť účelovú dotáciu z rozpočtu pri budovaní nových kontajnerových stanovíšť alebo rozširovaní existujúcich vo výške 60% skutočne vynaložených nákladov, najviac však vo výške 2 656 €. V prípade zabezpečenia uzamykania a zastrešenia existujúcich kontajnerových stanovíšť, poskytne žiadateľovi dotáciu do výšky 50% skutočne vynaložených nákladov, maximálne vo výške 830 €. Dotáciu nemožno poskytnúť vopred. O poskytnutie finančnej dotácie môže stavebník požiadať až po vydaní príslušného povolenia stavebného úradu k realizácii nového kontajnerového stanovišťa, resp. k stavebnej úprave už existujúceho kontajnerového stanovišťa a následne až po jej skutočnej realizácii.

Petržalská samospráva, aby urýchlila celý povoľovací proces, vypracovala „Zjednodušený postup pri vydávaní povolenia na rekonštrukciu existujúceho kontajnerového stanovišťa, na výstavbu nového kontajnerového stanovišťa a na stavebné úpravy, ktoré smerujú k rozšíreniu, zastrešeniu a uzamykaniu existujúcich stanovíšť“. Záujemcovia nájdu návod aj s postupom na oficiálnej internetovej stránke petržalskej samosprávy pod názvom „Čo robiť pri výstavbe stojiska“. Návod obsahuje okrem stručného vymedzenia pravidiel a povinností definovaných stavebným zákonom i opatrenia, ktoré môžu celý povoľovací proces zjednodušiť a urýchliť. Jeho súčasťou je aj samostatná príloha, ktorá obsahuje formu a spôsob preukazovania vlastníctva kontajnerových stanovíšť. Mestská časť taktiež vypracovala technickú dokumentáciu pre výstavbu univerzálneho kontajnerového stanovišťa spĺňajúceho normy Európskej únie, ktorú bezodplatne poskytuje záujemcom.

K zvyšovaniu povedomia o nakladaní s odpadom sa rozhodli tento mesiac prispieť aj študenti Súkromnej strednej školy animovanej tvorby z Vlasteneckého námestia č.1, ktorí 29. mája v CC Centre otvorili výstavu pod názvom Odpad ako dar. Aj touto cestou chcú mladí ľudia ukázať, aké dôležité je chrániť si životné prostredie, a že aj odpadové materiály sa dajú využiť na prospešnú vec. Výstava potrvá do 17.06.2013 a vstup je voľný.

web od 2day