Dni Petržalky v plnom prúde

Okrúhle 40. výročie položenia základného kameňa výstavby sídliska Petržalka si obyvatelia tejto mestskej časti pripomenú výstavou fotografií a iných dokumentárnych materiálov, ktoré zachytávajú prípravu a proces výstavby najväčšieho sídliska v strednej Európe. Vernisáž výstavy, ktorá potrvá do konca septembra, sa uskutoční v utorok 4. júna 2013 o 17.00 hod. v DK Zrkadlový háj na Rovniankovej ulici v Petržalke.

Najväčší petržalský festival začal v polovici mája a vyvrcholí v sobotu 15. júna galaprogramom Dní Petržalky. Šestnásty ročník odštartoval Olympijský festival nádejí, na ktorom, ako napovedá samotný názov podujatia, bojovali nádeje z petržalských základných škôl v atletike, vybíjanej, v plávaní či cyklistike. Športový prívlastok mali aj petržalské turnaje vo futbale, tenis i Detská športová olympiáda. Podujatie plné radosti, úsmevov a šťastia zažili naši najmenší počas Dňa detí na akcii Na palube jednorožca. Päť týždňový program, ktorý bol doposiaľ zameraný skôr na športové a zážitkové aktivity, pokračuje v júni aj svojou charitatívnou časťou – tradičným podujatím – Petržalskou kvapkou krvi, ktorú mestská časť organizuje v utorok 11. júna 2013 v priestoroch ZŠ Gessayova 2 v čase od 8.00 do 11.00 hod. Autorom tejto myšlienky je samotný petržalský starosta a dlhoročný darca Vladimír Bajan. Tí, ktorí chcú pomôcť a majú záujem darovať vzácnu tekutinu sa môžu prihlásiť e-mailom na vlasta.kuzmova@petrzalka.sk. V júnovom programe Dní Petržalky nebude chýbať ani tradičné oceňovanie osobností Petržalky. Ocenenie Osobnosť Petržalky udeľuje starosta už od roku 1997. K tomuto podujatiu sa v roku 2006 pridalo oceňovanie mladých úspešných Petržalčanov s názvom Junior osobnosť Petržalky. Pre milovníkov a majiteľov psov Petržalka pripravila v spolupráci so Slovenským Agility klubom – Agility centrum Bratislava-Petržalka novinku Dní Petržalky s názvom Agility – parkúr pre psov, ktoré sa bude konať v sobotu 8. júna na Tyršovom nábreží pod Starým mostom.

Súčasťou galaprogramu v sobotu 15. júna 2013 na Dostihovej dráhe budú okrem iného vystúpenie víťaza amatérskych hudobných skupín, súťaže Petržalský oriešok a Petržalská vareška či Petržalská burza kníh. Sprievodný program ponúkne detskú scénu s vystúpeniami detských folklórnych súborov, tanečných škôl, tvorivé dielne, stánky s výtvarnými aktivitami, maľovanie na tvár. Senior scéna privíta spevácke zbory Melódia a Petržalčanka a Petržalskú kapelu. Návštevníci môžu vyskúšať veslovanie bez vody a navštíviť jarmok remesiel. Koncertovať budú skupiny Poison Candy, Polemic, Banda, Lojzo, Vidiek a Rico Sanchez and The Gypsies. Bodkou bude ohňostroj o 23.00 hod., ktorý oficiálne ukončí šestnásty ročník Dní Petržalky. Ďalšie podrobnosti a informácie o programe Dní Petržalky zverejňuje mestská časť na svojom webe petrzalka.sk/dni-petrzalky.

web od 2day