Petržalská kvapka krvi prispela 25 litrami

Petržalská samospráva pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi, ktorý si pripomíname 14. júna, už druhý rok organizuje charitatívnu akciu – Petržalskú kvapku krvi aj ako sprievodné podujatie v rámci Dní Petržalky. Na tohtoročnej sa počas troch hodín zúčastnilo viac ako 60 darcov, krv mohlo darovať 48 z nich.

Podľa údajov Národnej transfúznej služby SR sa na Slovensku každoročne spotrebuje približne 180 tisíc transfúznych jednotiek červených krviniek. Obete úrazov a nehôd, ľudia podstupujúci operácie, pacienti liečiaci sa na leukémiu, nádorové ochorenia či ochorenia krvných buniek. Tí všetci potrebujú krv.

Počas festivalu Dni Petržalky zorganizovala mestská časť dobrovoľné darovanie krvi, kedy počas 3 hodín na Základnej škole Gessayova, mohli obyvatelia prísť darovať túto vzácnu tekutinu. Mobilná transfúzna jednotka, ktorá odbery zabezpečuje, zostala zaskočená účasťou a dokonca si museli dať priviezť ďalšie odberové vrecká. Príjemný personál sa postaral o dobrú atmosféru pri odberoch a zamestnanci úradu zas o chutné pohostenie a nevyhnutné tekutiny. Nechýbali ani tradičné oškvarkové pagáče, ktoré pripravujú v školskej kuchyni a niektorí darcovia zo žartu poznamenali, že sem chodia len kvôli nim. „Ďakujem všetkým darcom krvi, ktorí robia pre spoločnosť neoceniteľnú službu bez akejkoľvek odmeny a zároveň podnecujú a podporujú ostatných ľudí, aby ich v tom nasledovali,“ povedal Vladimír Bajan, ktorý krv daruje pravidelne.

kvapka krvi (1) kvapka krvi (2) kvapka krvi (3) kvapka krvi (5) kvapka krvi (6)

web od 2day