94 % Petržalčanov je skôr alebo úplne spokojných s bývaním v Petržalke!

To je jeden z výrazných výstupov prieskumu verejnej mienky, ktorý realizovala petržalská samospráva koncom minulého roka. Jeho cieľom bolo zistiť názory Petržalčanov na niektoré oblasti života či rozvoja ale aj celkové nálady, spojené so súčasným stavom v tejto najväčšej bratislavskej mestskej časti. Išlo predovšetkým o oblasť dopravy a parkovania, životného prostredia, sociálnych služieb ale aj kultúry a športu.

Základný súbor pre prieskum tvorili obyvatelia s trvalým pobytom v Petržalke vo veku od 18 do 80 rokov a bol realizovaný na vzorke 1001 obyvateľov. Oproti vyjadreniu spokojnosti, spomínanom už v titulku, len necelých 6 % je s bývaním v Petržalke skôr alebo úplne nespokojných. Viac ako 80 % obyvateľov tu plánuje pritom aj ostať. Najväčším pozitívom bývania v Petržalke je dostupnosť do mesta a to podľa takmer 55 % obyvateľov, zeleň, blízkosť prírody či jazero Veľký Draždiak vníma ako pozitívum 30 % obyvateľov. Infraštruktúru spolu s občianskou vybavenosťou považuje za najväčšie pozitívum takmer 19 % obyvateľov. Pre 14 % z nich sú najväčším pozitívom obchodné centrá.

Takmer tri štvrtiny obyvateľov s trvalým pobytom v Petržalke (viac ako 73 %) vníma ako najviac potrebné riešiť v oblasti dopravy parkovanie a nové parkovacie kapacity. Pre takmer tretinu (viac ako 28 %) je potrebné najviac riešiť rozšírenie a modernizáciu MHD. Rozšírenie siete cyklotrás považuje za najviac potrebné riešiť takmer 20 %. Zachovať prírodný ráz zelených plôch a lužných lesov je podľa 55 % obyvateľov s trvalým pobytom v Petržalke potrebné najviac riešiť v oblasti životného prostredia. 44 % podporuje budovanie nových parkov s výsadbou, osadením lavičiek a ďalších prvkov. Viac ako 19 % za najviac potrebné považuje osadenie smetných košov. Viac ako 9 % je spokojných so súčasným stavom.
Aj v oblasti športu získala petržalská samospráva od obyvateľov kladnú spätnú väzbu na to čo robí, keďže takmer 50 % Petržalčanov považuje za najviac potrebné riešiť plaváreň, zimný štadión a športové haly a viac ako 30 % chce prioritne riešiť vonkajšie športoviská, voľno-časové areály pre mládež. Zhruba 25 % považuje za prioritné riešiť detské ihriská.
Zaujímavý výsledok zaznamenal prieskum v oblasti poskytovaných sociálnych služieb – takmer polovica obyvateľov Petržalky je spokojná so súčasným stavom (takmer 48 %). Tretina obyvateľov považuje za potrebné riešiť výhody pre seniorov (viac ako 27 %), 22 % si myslí, že prioritou by malo byť riešenie situácie v starostlivosti o deti zo sociálne slabších rodín a 18 % považuje za prvoradé zlepšiť situáciu v oblasti opatrovateľskej služby.

Kultúra je často v ťažkej a zložitej ekonomickej situácii prvá na rade v šetriacich opatreniach. Petržalka si však zakladá aj na vytváraní podmienok pre jej rozvoj. Preto zistenie, že so súčasným stavom je spokojných viac ako 40 % Petržalčanom je pre samosprávu pozitívom. Napriek tomu nezaspáva na vavrínoch a riadia sa aj požiadavkami na zlepšenie. Viac koncertov a podujatí vonku, mimo domov kultúry či kín by ocenilo takmer 30 % opýtaných. 21 % by si vedelo predstaviť viac nových druhov programov v kultúrnych domoch Petržalky, 14 % by uvítalo rozšírenie pobočiek miestnej knižnice a takmer 10 % by obmenilo a obohatilo program Dní Petržalky.

Zaujímavou a inšpiratívnou je odpoveď na otázku, akú by chceli mať Petržalku jej obyvatelia v budúcnosti – takmer 70 % ju vidí ako plnohodnotnú mestskú časť so všetkými funkciami a infraštruktúrou, ktoré k tomu patria (doprava, obchod, služby), s príležitosťami pre prácu, kultúru, šport i voľný čas. „Výsledky prieskumu sú úžasné a povzbudzujúce, sú pre mňa signálom o tom, že to, čo robíme, robíme dobre, pretože aj samospráva má svoj podiel na tom, ako sa obyvatelia vo svojom meste cítia,“ povedal v tejto súvislosti Vladimír Bajan. Ako dodal, na strane druhej je to aj záväzok do budúcna, aby starosta či poslanci naďalej realizovali také projekty a také rozhodnutia, ktoré skvalitňujú život v Petržalke. „Vždy je čo zlepšovať a ja som rád, že sme s našimi obyvateľmi takmer na jednej vlnovej dĺžke,“ dodáva starosta.

Z Petržalských novín získava informácie 59,44 % obyvateľov Petržalky. 18,68 % získava informácie o dianí v Petržalke od svojich priateľov a známych, 9,69 % z iných médií a 8,79 % z webovej stránky.

web od 2day