Petržalská samospráva obnovuje po 80-tich rokoch rozárium v Sade Janka Kráľa

Myšlienkou obnovenia rozária na území Sadu Janka Kráľa sa mestská časť zaoberá už niekoľko rokov. Nakoľko je sad zákonom chránený v kategórii historická zeleň, bolo nevyhnutné nesmierne citlivo zvážiť všetky zásahy do jeho krehkého biotopu.

Po mimoriadne dôsledných prípravách sa Bratislavčania dočkajú obnovenia pôvodného rozária v najstaršom verejnom parku v strednej Európe. V centrálnej časti pri soche Janka Kráľa sa nachádza sedem záhonov, na ktorých boli doteraz každoročne vysádzané letničky. Na štyri z nich vysadí špecializovaná firma viac ako 1500 ruží. Použitých bude až jedenásť rôznych kultivarov vysokých od 60 do 80 cm vyberaných s odborníkmi na pestovanie ruží, pričom pri výbere uprednostnili kultivary, ktoré sú veľmi odolné voči hubovým chorobám, čím sa výrazne zníži počet postrekov počas ďalšej údržby. Na ploche 450 štvorcových metrov tak budú môcť návštevníci sadu obdivovať farebné spektrum červených, žltých, ružových, oranžových a bielych ruží.

Sad Janka Kráľa bol založený v rokoch 1774-76 s myšlienkou vytvoriť prvý park pre širokú verejnosť. Park vznikol na pravom brehu Dunaja na ploche lužného lesa. Vplyvom barokového klasicizmu sa vytvorila osemramenná hviezdica priesekov pozdĺž ktorých sa neskôr vysadili stromoradia. Podľa usporiadania chodníkov park pomenovali Sternallee (Hviezdicová aleja) a jednotlivé aleje dostali pomenovanie podľa druhu stromov – jelšová, topoľová, javorová, vŕbová, jaseňová, brestová. V rokoch 1933 – 1937 založili v parku podľa návrhu mestského lekára Rudolfa Limbachera rozárium, v ktorom bolo okolo 500 druhov ruží. Počet vysadených ružových kríkov dosahoval okolo 5000 kusov. Rozárium bolo umiestnené v blízkosti platanov v juhovýchodnej časti parku.

Rozárium Rozárium

Rozárium Rozárium

Rozárium Rozarium

Rozárium tabuľa - Rozárium

Historická fotografia zdroj: Mestský ústav ochrany pamiatok.

web od 2day