Multižánrové Dni Petržalky vstupujú do druhej polovice

Päťtýždňový petržalský festival prebieha od polovice mája, galaprogramom na Dostihovej dráhe v Starom háji vyvrcholí v sobotu 14. júna.

Dni Petržalky pokračujú druhou polovicou sprievodných podujatí s prívlastkom športové, spoločensko-kultúrne, hudobné i charitatívne. Jedným z nich je celodenná rodinná akcia Na palube jednorožca, ide už o tretí ročník osláv Medzinárodného dňa detí, ktorý sa v nedeľu 1. júna odohrá v Sade Janka Kráľa. Po tretíkrát je sprievodným podujatím aj charitatívna Petržalská kvapka krvi, do ktorej sa môžu ľudia ešte prihlásiť na tel. čísle 02/ 68 288 857, alebo mailom na vlasta.kuzmova@petrzalka.sk. Tento rok ju mestská časť organizuje v utorok 10. júna v čase od 8.00 do 11.00 h v dennom centre na Gercenovej ulici č. 8. V ten istý deň v poobedňajších hodinách si Petržalčania môžu pozrieť ukážkový zápas na Slovensku nie veľmi známej loptovej hry. Žiaci petržalských škôl predvedú Kin ball na ploche pri Kostole Sv. Rodiny v čase od 15.00 do 18.00 h. Novinkou festivalu je Agility psí parkúr, ktorý sa mal konať už vlani, avšak pre minuloročné povodne ho organizátori museli zrušiť. Tento rok umenie vedenia psa predvedú podobne ako kin ball na ploche pri Kostole Sv. Rodiny v sobotu 7. júna od 9. do 19.00 h. Rovnako v sobotu 7. júna si najmä mladšie ročníky prídu pozrieť Concrete Jungle Jam – súťaž jazdcov na bicykli v skateparku, ktorú s podporou mestskej časti organizuje občianske združenie Kaspian.

Súčasťou festivalu je aj tradičné oceňovanie osobností Petržalky. Ľudí, ktorí sa výnimočnou prácou, celoživotným prínosom pre Petržalku, alebo výrazným ľudským činom zaslúžili o dobré meno mestskej časti ocení starosta Vladimír Bajan na mimoriadnom zasadnutí miestneho zastupiteľstva v utorok 10. júna t.r. v CC Centre na Jiráskovej ulici. Podobne starosta ocení aj žiakov základných škôl za úspešnú reprezentáciu svojej školy a mestskej časti v rámci podujatia Junior osobnosť Petržalky vo štvrtok 5. júna v Dome kultúry Zrkadlový háj. Chýbať nebudú ani akcie ako Život našimi očami – novinári tretieho tisícročia – vyhodnotenie súťaže školských časopisov, Beh okolo Draždiakov, či Súťaž amatérskych skupín, ktorej víťaz vystúpi na galaprograme v sobotu 14. júna na dostihovej dráhe.

17. ročník najväčšieho petržalského festivalu odštartoval 12. mája Olympijským festivalom nádejí Petržalky, na ktorom žiaci základných škôl štyri dni súťažili v atletike, plávaní, vybíjanej a cyklistike. K športu vedie samospráva už aj predškolákov, pre ktorých pripravila Detskú športovú olympiádu, ktorej sa zúčastnili škôlkari nielen zo všetkých petržalských materských škôl, ale pridali sa aj škôlky z Rusoviec, Čunova a Jaroviec. Športový prívlastok mali aj petržalské turnaje vo futbale a tenise. Dni Petržalky ponúkajú aj výstavu o Petržalke – Taká bola Petržalka, ktorú je možné vidieť vo vstupných priestoroch sídla miestneho úradu v budove Technopolu. Výstava zachytáva Petržalku v rokoch 1900 až 1918.

web od 2day