Jesenné čistenie v Petržalke odteraz po novom

Na základe skúseností z minulých rokov sa petržalská samospráva rozhodla zmeniť systém pristavovania veľkokapacitných kontajnerov. Kontajnery budú pristavené vo štvrtok a odvážané v piatok, pričom na ich korektné napĺňanie budú dohliadať inšpektori verejného poriadku. Od tohto kroku si mestská časť sľubuje elimináciu zneužívania kontajnerov podnikateľmi a dodržiavanie pravidiel napĺňania kontajnerov obyvateľmi.

Mestská časť zmenila pravidlá na základe skúseností z predchádzajúceho jarného a jesenného čistenia, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Harmonogram pristavovania v piatok a odvoz v pondelok dával priestor na zneužívanie obyvateľmi iných mestských častí a nezodpovednými podnikateľmi, ktorí sa na účet Petržalčanov zbavovali stavebného odpadu či dokonca nebezpečného azbestu. Aj napriek opakovaným upozorneniam, že odpad má byť rozobratý na čo najmenšie možné časti a je zakázané umiestňovať odpad mimo zberných nádob, zhromaždili obyvatelia veľké množstvo odpadu aj mimo kontajnerov. Tento musel byť zlikvidovaný nad rámec dohodnutých služieb, čo znamenalo ďalšie financie z vreciek Petržalčanov. Zabezpečiť kontrolu a dohľad nad pristavenými kontajnermi počas celého víkendu by opäť niečo stálo, a preto sa samospráva rozhodla zmeniť systém jarného a jesenného pristavovania kontajnerov. Po novom pristaví zmluvná spoločnosť kontajner vo štvrtok dopoludnia a naplnený ho odvezie v piatok v doobedňajších hodinách. V tejto dobe bude na nakladanie s odpadmi dohliadať inšpektor verejného poriadku, ktorý bude od obyvateľov vyžadovať dodržiavanie pokynov a pravidiel umiestňovania veľkorozmerného odpadu do kontajnerov.

Petržalská samospráva dáva možnosť obyvateľom Petržalky zbaviť sa nadrozmerného odpadu a dva razy do roka pristavuje po celom území veľkorozmerné kontajnery. Od prvého štvrtka v októbri pristaví mestská časť sedemdesiatpäť kontajnerov na vopred určené miesta. Je to o päť kontajnerov viac ako počas jarného čistenia. Miestny úrad v tejto súvislosti žiada vodičov, aby nevhodným parkovaním nebránili manipulácii s kontajnerom. Do zberných nádob je možné umiestňovať okrem objemného odpadu (napr. staré stoličky, skrine, postele apod.) aj menší stavebný odpad. Bezplatná služba je určená výlučne pre fyzické osoby a umiestnenie odpadu zo strany právnických osôb, podnikateľov je zakázané. Miesta, kde kontajnery budú, samospráva každoročne obmieňa tak, aby uspokojila čo najviac z požiadaviek obyvateľov.

Okrem tejto možnosti môžu obyvatelia zlikvidovať iný ako komunálny odpad a nadrozmerný odpad aj v Zbernom dvore úplne zadarmo len na základe preukázania sa trvalým bydliskom v Petržalke. V spolupráci s Magistrátom hl. mesta Bratislavy sa uskutoční aj Zber domového odpadu s obsahom škodlivín. Už 18. októbra v čase od 10.30 do 12.30 h budú môcť Petržalčania priniesť staré náterové hmoty, rozpúšťadlá, pesticídy, oleje, batérie či žiarivky na Ovsištské námestie 1.

IMG_0301 IMG_0338 IMG_0348

web od 2day