Nové stojany pre bicykle

Petržalskej samospráve sa podarilo získať grant vo výške 2-tisíc eur od Raiffeisen banky Slovensko, vďaka ktorým pribudne v tejto mestskej časti 15 nových cyklostojanov.

Po tom, ako v septembri dala mestská časť obyvateľom Petržalky možnosť pripomienkovať Štúdiu rozvoja cyklodopravy, pokračuje samospráva v podpore tohto druhu dopravy ďalej. V Petržalke v nasledujúcich mesiacoch za predpokladu priaznivého počasia osadia 15 nových stojanov pre cyklistov, najneskôr však tak, aby ich obyvatelia už na jar mohli plne využívať. Na cyklostojany získala Petržalka dvojtisícový grant od Raiffeisen banky Slovensko v rámci projektu Osadenie cyklistických stojanov v mestskej časti Bratislava-Petržalka. Nové stojany umožnia bezpečné odparkovanie bicyklov uzamknutím jeho rámu súčasne s kolesom. Cyklostojany pribudnú na frekventovaných miestach pred budovy občianskej vybavenosti a pred verejnými inštitúciami ako sú kultúrne domy, športové haly, bytový podnik či pobočky miestnej knižnice.

Osadením stojanov chce samospráva podporiť cyklodopravu v mestskej časti. Ide o ďalší konkrétny krok na podporu cyklistickej dopravy v hlavnom meste. Už v minulosti sa petržalskej samospráve podarilo presadiť niekoľko dopravno-inžinierskych opatrení, ktoré zlepšili podmienky pre cyklistov a vďaka ktorým sa prejazd po cyklotrasách v Petržalke zjednodušil. Príkladom toho je komplexné preznačenie trasy popri Chorvátskom ramene v úseku Kutlíkova – Antolská, či preznačenie Petržalského korza tak, aby skutočne plne slúžilo cyklistom. Petržalka tiež iniciovala spracovanie projektovej dokumentácie na cyklotrasu Starohájska, ktorá by tak mohla byť realizovaná v priebehu budúceho roka. Kľúčovým krokom podpory cyklodopravy bolo spracovanie Štúdie o cyklodoprave, ku ktorej obyvatelia mohli posielať svoje pripomienky. Tie Petržalčania smerovali predovšetkým k dokončeniu prepojenia Chorvátskeho ramena a medzinárodnej dunajskej cyklistickej cesty. Štúdiou aj spolu s pripomienkami od obyvateľov sa budú zaoberať novozvolení poslanci miestneho zastupiteľstva. Jej cieľom má byť v prvom rade odstránenie najväčších bariér a v neposlednom rade získať ďalších cyklistov z radov motoristov, ktorí uprednostnia ekonomickejší a ekologickejší spôsob dopravy v meste.

web od 2day