Na samosprávy čaká nové programové obdobie

Predstavitelia Združenia miest a obcí Slovenska dnes poďakovali samosprávam, ako aj členom miestnych a okrskových komisií, za úspešné zvládnutie komunálnych volieb. Voľby priniesli obmenu na primátorských, starostovských aj poslaneckých stoličkách. Predseda združenia Jozef Dvonč zablahoželal novozvoleným predstaviteľom samospráv a pripomenul, že dôvera obyvateľov zaväzuje – po prvom ustanovujúcom zastupiteľstve, na ktorom všetci zvolení zložia svoje sľuby – nastane čas tvrdej práce, napĺňania predvolebných sľubov, predsavzatí a plánov. Na samosprávy čaká nové programové obdobie. V tom predchádzajúcom zrealizovali veľké množstvo projektov, ktoré posunuli kvalitu života obyvateľov na vyššiu úroveň.

Nás momentálne čakajú náročné rokovania o štátnom rozpočte a rozpočte verejnej správy. Aj vďaka podpore členov združenia sa podarilo vyrokovať peniaze navyše, a to nielen zvýšením percentuálneho podielu na daniach ale aj zvýšením odplaty za prenesený výkon štátnej správy. Verím, že aj v rokovaniach o budúcoročných rozpočtoch budeme úspešní“, dodal Vladimír Bajan.

V komunálnych voľbách 2014 kandidovalo na posty starostov a primátorov až 8 760 kandidátov, z toho 2145 žien a 6615 mužov. Oproti minulému obdobiu si obyvatelia zvolili na tieto posty o 20 žien viac (spolu 673). Hneď po voľbách chce ZMOS uľahčiť prvé kroky novozvoleným predstaviteľom a poslancom vydaním príručky „Dobrý deň, samospráva!“, ktorá bude obsahovať základné informácie o samospráve, jej úlohách, povinnostiach, možnostiach a vzťahoch, ktoré v nej fungujú. Príručka bude dostupná už začiatkom decembra tohto roku.

web od 2day