Rozpočet schválený jednohlasne, kľúčové oblasti sprístupnené v atraktívnej forme

Mestská časť Bratislava–Petržalka má schválený rozpočet. Základný ekonomický dokument schválili poslanci na dnešnom rokovaní miestneho zastupiteľstva. Jeho celková výška je na úrovni 26,6 mil. eur. Kľúčové výdavky samospráva spracovala aj v atraktívnej digitálnej forme. K dispozícii je na rôznych weboch a sociálnej sieti.

Starosta Vladimír Bajan považuje schválený rozpočet za konzervatívny. „V prvom rade z neho platíme zákonné povinnosti. Ostatné financie sme premietli do priorít, na ktorých sme sa zhodli so zastupiteľstvom,“ konkretizuje starosta. Vladimír Bajan zároveň pripomína, že „najdôležitejší ekonomický dokument vznikal za aktívnej účasti a stretnutí so všetkými poslancami. Dnešným dňom môžeme konštatovať, že rozpočet je schválený, dane sa nezvyšujú a miestny úrad šetrí na sebe.“

Za investíciu roka považuje prvú petržalskú plaváreň, ktorú samospráva buduje vďaka kvalitnému hospodáreniu mestskej časti. Denná kapacita plavárne bude 640 návštevníkov, svojím umiestnením je peši dostupná do 15 minút pre 9.500 bytov. Celkové náklady predstavujú 4,2 mil. eur bez DPH. Táto cena určená podľa rozpočtu je nemenná a je platná po celú dobu výstavby. V rozpočte je na tento rok vyčlenených 160 tisíc eur.

Investície do vzdelávania sú investíciami do budúcnosti. Petržalská samospráva má v tomto roku na školstvo vyčlenených 12,7 mil. eur, ktoré pokryjú bežné náklady na prevádzku, rekonštrukcie a opravy budov a areálov 19 materských a 11 základných škôl. Tie pomôžu aj v rozširovaní kapacít prestavbou nevyužitých priestorov, ako aj zriaďovaním elokovaných tried či rekonštrukciou zdevastovaných budov bývalých materských škôl.

Veľmi dôležitou oblasťou, v ktorej bude samospráva pokračovať, je oprava a obnova povrchov ciest, chodníkov a parkovísk, na čo zastupiteľstvo schválilo takmer 920 tisíc eur. Zároveň bude pokračovať zjednosmerňovanie vytipovaných ulíc, čím získajú obyvatelia ďalšie parkovacie miesta.

Starostlivosť o seniorov a pomoc sociálne slabším jednotlivcom a rodinám, prevádzka zariadení sociálnych služieb, denných centier či sociálnej výdajne – zastupiteľstvo pre sociálnu oblasť schválilo na rok 2015 čiastku 1,1 mil. eur. Do oblasti sociálnych aktivít patrí tiež poradenstvo, posudková činnosť a terénna práca.

Celkovo 2 mil. eur v tomto roku pôjde na prevádzku plavárne, revitalizáciu športovísk ako aj na prevádzku a starostlivosť o 49 detských ihrísk (pätnásť z nich už samospráva vybavila gumenými rohožami a novými hracími prvkami). Z tejto sumy bude hradená prevádzka a rozvoj Miestnej knižnice Petržalka, ktorá má 10 pobočiek. Z toho 5 pre deti a mládež, 4 pre dospelých a 1 s odbornou, umenovednou a cudzojazyčnou literatúrou. Financie vyčlenené na šport a kultúru pokrývajú aj činnosť Kultúrnych zariadení Petržalky. Tie zabezpečujú programovú skladbu podľa požiadaviek a nárokov divákov všetkých vekových kategórií v dvoch kultúrnych domoch.

Schválený rozpočet je kompletne dostupný na stránke Petržalky. Mestská časť spracovala kľúčové výdavky rozpočtu v atraktívnej a prehľadnej elektronickej forme. Našim cieľom je čo najviac verejnosti otvoriť rozpočet, aby mal každý Petržalčan prehľad o hospodárení s verejnými zdrojmi. „Vnímame to ako spôsob aktívnej komunikácie a ďalšiu z príležitosti na otvorený dialóg s obyvateľmi“, dodal starosta Vladimír Bajan. Dokument „Kľúčové oblasti rozpočtu Petržalka 2015“ je prístupný na web stránke miestnej časti, na sociálnej sieti a tiež na web stránkach našich organizácií.

Rozpočet na rok 2015 s výhľadom do roku 2017 nájdete v rubrike Rozpočet a záverečné účty

web od 2day