Taká bola Petržalka 1946 – 1973

„Po skončení 2. svetovej vojny sa pomery na chvíľu vrátili do starých koľají. Onedlho po vojne sa však začali utvárať dva vojensko-politické bloky – západný a východný. Toto vyše 40-ročné obdobie sa označuje ako studená vojna. Československo sa stalo súčasťou východného bloku ako satelit Sovietskeho zväzu. Petržalka, ležiaca na hranici s Rakúskom, sa tak ocitla na hranici dvoch svetov a na jej území vyrástla železná opona.“

Aj tretie pokračovanie cyklu Taká bola Petržalka, ktorého vernisáž sa uskutoční 5. februára o 16.00 h v pobočke na Prokofievovej ulici, pripravila Miestna knižnica Petržalka v spolupráci s Katedrou etnológie a muzeológie FF UK. Výstavu dopĺňajú aj autentické predmety pochádzajúce z rokov, ktoré mapuje. Medzi nimi sú okrem iného aj dobové písomné materiály z histórie petržalskej knižnice, ktorá sa začala písať už v roku 1958. Témy na jednotlivých baneroch mapujú obdobie povojnových rokov až po začiatky výstavby tohto najväčšieho sídliska v strednej Európe – Výstavba železnej opony, Priemyselná zóna, Sad Janka Kráľa, Výstavba druhého stáleho mosta cez Dunaj – Most SNP, Návrhy na výstavbu sídliska – medzinárodná architektonická súťaž ale aj Zachované historické objekty Petržalky postavené v rokoch 1946 – 1973.

Výstavu bude dopĺňať v mesiacoch február – apríl 2015 sprievodný program pozostávajúci z autentických spomienok a rozprávania osobností, ktoré v tej dobe v Petržalke žili. Prednášky, ktoré knižnica pripravila v spolupráci s Ústavom pamäti národa, budú práve na témy o železnej opone a o katolíckych disidentoch, ktorí tu v tej dobe žili aj pracovali (kardinál Korec, Vladimír Jukl a iní ). Samozrejme nebude chýbať ani predstavenie knižnej novinky, ktorá vyjde už v marci a jej autorom je Pavol Boroš a volá sa „Osem mesiacov pred tým“.

Taká bola Petržalka 1946 - 1973

web od 2day