Investície do budúcnosti

Presne pod týmto názvom spracovala Bratislavská mestská časť Petržalka prehľad investícií do svojich škôl za obdobie ostatných rokov. Vďaka tomuto môže vyhodnotiť ďalší z kľúčových cieľov v oblasti strategického plánovania.

Samotné školstvo predstavuje pre Petržalský rozpočet najvyšší výdavok. Celková čiastka v tohtoročnom rozpočte vyčlenená na školstvo prekračuje 12 700 000 eur. Zahŕňa bežné náklady na prevádzku, rekonštrukcie a opravy budov a areálov 19 materských a 11 základných škôl. Zároveň predstavuje aj čiastku, ktorá je určená na rozširovanie kapacít materských škôl a prestavbu nevyužitých priestorov pre elokované triedy. Petržalka od začiatku školského roka 2008 do konca minulého roka zriadila o 13 tried v materských školách viac čím zvýšila kapacity pre ďalších 254 detí. V tomto trende úspešne pokračuje aj v tomto roku, kedy získala z rezortu školstva dotáciu vo výške 400 000 eur na rekonštrukciu bývalej materskej školy na Vyšehradskej ulici, kde plánuje vytvoriť ďalších 170 miest.

Rekonštrukcie a modernizácia budov, investície do znižovania energetickej náročnosti, ktoré umocňujú komfort výučby i samotnej prevádzky školských budov neobišli žiadnu našu školu. Napríklad na desiatich školách boli kompletne vymenené svietidlá, na ďalších sa realizovala kompletná rekonštrukcia, výmena presklených schodiskových stien a vstupných brán v základných školách.

Samostatnou kapitolou sú rekonštrukcie školských areálov. Napríklad rekonštrukcia tenisového areálu s 8 tenisovými kurtmi a multifunkčným ihriskom na ZŠ Prokofievova. Multifunkčné ihriská sú súčasťou aj ďalších základných škôl. Rovnako aj atletické a bežecké dráhy, tartanová rovinka či tartanový bežecký ovál, ktoré slúžia tak v rámci výučby, ako aj širokej verejnosti a športovým oddielom. Mestská časť Bratislava – Petržalka má v tomto roku vyčlenených ďalších 400 tisíc eur, z ktorých sa budú napríklad rekonštruovať aj hygienické zariadenia v štyroch materských a na dvoch základných školách.

Newsletter nazvaný „Investície do budúcnosti“, je pokračovaním verejného odpočtu doteraz platného Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja.Tento východiskový dokument momentálne pripravujeme pre ďalšie obdobie tak, aby bol prehľadom krokov, ktorými sa zvýši kvalita života v jednotlivých oblastiach života v mestskej časti,“ konštatuje starosta Petržalky Vladimír Bajan.

web od 2day