Aby ľudia nezabudli

Pri príležitosti výročia Nežnej revolúcie a Dňa boja za slobodu a demokraciu sa v areáli vojenského múzea a v bunkri BS-8 Hřbitov na Kopčianskej ulici v Petržalke bude konať spomienkové kultúrne podujatie „Aby ľudia nezabudli“. Nad spomienkovým kultúrnym podujatím, ktoré sa bude konať v utorok 17. novembra 2015 od 13.00 h, prevzal záštitu starosta MČ Petržalka Ing. Vladimír Bajan a v rámci cezhraničnej spolupráce prijala pozvanie starostka obce Kittsee DR. Gabriele Nabinger a starosta obce Berg Georg Hartl.

Pre účastníkov spomienkového podujatia sú pripravené ukážky zásahu vojakov pohraničnej stráže a vojenskej polície pri pokuse o útek cez hranicu tak, ako ako to bolo v období socializmu, keď ľudia utekali na západ. Neoddeliteľnou súčasťou bude opäť strihanie Železnej opony na hranici (bývalého plota z ostnatého drôtu oviazaného s trikolórou). V bunkri BS-8 Hřbitov je inštalovaná nová výstava historických fotografických dokumentov zo života Pohraničnej stráže.

Pre deti je pripravený atraktívny program – budú mať príležitosť obliecť si originálnu vojenskú výstroj a výzbroj vojakov, tzv. „plnú poľnú“ a na vlastnej koži zažiť, akú váhu nesie na sebe vojak. A nie len to, deti a ich rodičia si budú môcť zastrieľať z airsoftovej zbrane a súťažiť v streľbe na terč zo vzduchoviek. Víťazi získajú zaujímavé ceny. Program bude moderovať známy rozhlasový redaktor Miroslav Minár a chýbať nebude ani degustácia špeciálneho vojenského guláša. Tí, ktorí radi opekajú, majú možnosť využiť priľahlé ohnisko.

Podujatie usporadúvajú v rámci spolupráce :
Občianske združenie „Zachráňme petržalské bunkre“
Klub ČSLA, Bratislava
Mestská časť Bratislava-Petržalka
Personálny úrad Ozbrojených síl SR Regrutačná skupina Bratislava
Vojenská polícia OS SR MO SR
Vojenský historický ústav Bratislava a ďalší.

Mediálni parteri :
Redakcia Večerník
Petržalské noviny
TV Bratislava

web od 2day