Celoplošná deratizácia územia Petržalky

Deratizáciu verejných priestorov územia Petržalky vykonala v termíne od 4. do 20. apríla 2016 zmluvná spoločnosť Chemix-D, s.r.o. Predchádzal jej prieskum, ktorý firma vykonala v časovom predstihu vo všetkých verejných priestoroch a uliciach Petržalky. Následnú kontrolu účinnosti s dopĺňaním nástrah vykoná spoločnosť v dňoch 16. až 17. mája 2016.

Prípravné práce a postup deratizácie bol koordinovaný a nadväzoval na deratizačné zásahy v meste Bratislava v súlade s výzvou Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava. Obyvatelia Petržalky čoraz viac vnímajú pravidelnú deratizáciu ako potrebnú a aj aktívne prispievajú k samotnému výkonu prác upozornením na miesta pozorovaného výskytu hlodavcov. V Petržalke sme zaznamenali nadmerný výskyt potkanov na obvyklých miestach: pri zateplených priestorov budov, kanalizácie a teplovodných rozvodov, odkiaľ častejšie vychádzali aj na verejné priestranstvá pri hľadaní zdrojov potravy. Čoraz viac sa potkany vyskytujú v okolí kanalizačnej siete (podnet na BVS, ktorý pravdepodobne nezabezpečuje dostatočne deratizáciu kanalizačnej siete), rozkopávok a stavenísk. „Pohyb potkanov sme zaznamenali pri niektorých husto zarastených kríkoch, kde obyvatelia nevhodným spôsobom kŕmia mačky„, uvádza záverečná správa celoplošnej deratizácie. Proti myšiam a potkanom ošetrili všetky nájdené funkčné diery a cestičky, čo do veľkej miery zabráni ich početnejšiemu rozmnožovaniu v ošetrených lokalitách.

Na verejných priestranstvách vkladajú nástrahy do funkčných dier vytvorených hlodavcami, ktoré sa následne zasypávajú, čo zabráni voľnému prístupu detí, nepovolaným osobám a necieleným zvieratá. Navyše majú výstražné červené sfarbenie a proti náhodnému požitiu obsahujú denatónium-benzonát, látku ktorá vyvoláva chuťový odpor pre človeka, psov a mačky. Takýto prípravok je prakticky selektívne atraktívny len pre škodlivých hlodavcov. Metódou sledovania vybraných miest a hodnotením úbytkov nástrah, ako i porovnávaním vzniku a zániku funkčných dier – cestičiek hlodavcov sa preukázalo, že deratizácia verejných priestranstiev prebehla úspešne. Správa konštatuje pokles výskytu hlodavcov na miestach ukladania nástrah až o 90 %.

Problémom v Petržalke ostáva zabezpečenie celoplošnosti deratizácie, a to na územiach mimo pôsobnosti mestskej časti ako i nedisciplinovanosťou niektorých subjektov sídliacich a spravujúcich väčšie objekty. Deratizáciu sú povinní vykonávať dvakrát ročne (jarnú a jesennú) fyzické osoby – podnikatelia, právnické osoby v ich alebo nimi spravovaných objektoch atď. Celoplošný a zároveň synchrónny výkon deratizácie má zabezpečiť čo najefektívnejšiu likvidáciu škodcov na čo najväčšom území a má zároveň zabrániť ich migrácii z deratizačne ošetrených objektov plôch do objektov takto neošetrených.

bohrova_7A macharova_3 rontgenova_12

web od 2day