Když jsem šel z Hradišťa …

Na obľúbenom podujatí Večer autentického folklóru sa predstavila obec Boršice z okresu Uherské Hradiště v Zlínskom kraji. Meno obce znamená „ves lidí Borešových“ – bojovníka (staročesky znamená základ slova bor – bojovať). Autor znaku Petr Šulák pri tvorbe vychádzal z historickej pečate, na ktorej sú dva kosáky a strapec hrozna. Znamenia symbolizujú vinársku tradíciu dediny známu už najmenej od 14. storočia.

Petržalský starosta privítal starostu Boršíc Ing. Romana Jílka a poďakoval všetkým účinkujúcim, že prijali pozvanie a predvedú svoje tradície a zvyky aj na území Petržalky.

Boršice udržujú bohaté ľudové tradície. Folklórny súbor Pentla je jedým z mnohých súborov zaoberajúcich sa tradičným tanečným a hudobným folklórom na Slovácku. Vo svojom programe spracováva tance a piesne prevažne z Dolňácka, moravsko-slovenského pomedzia a z Osvětimanska. So súborom spolupracuje cimbalová muzika Pentla pod vedením Aleša Kropáče. Folklórny súbor v roku 1987 založila skupina mladých, ktorí usparadúvali tradičné hodové zábavy. “Proč bysme se scházali enom na hody, dyž je nám spolu dobře celý rok.” K tanečníkom sa pridali muzikanti, ktorých sa v Boršicích nájde vždy dosť a z partie mladých ľudí vznikla PENTLA.V programe tiež vystúpili Ženský zbor REZEDA z Uherského Hradišťa, Mužský zbor Buchlovice a Staroměští mládenci – verbíři zo Starého města.

Pred sálou mohli návštevníci po tomto nezabudnuteľnom kultúrnom zážitku nielen obdivovať ale aj kúpiť ručne robené veľkonočné vajíčka, keramiku aj tašky, šperky a šatky. S temperamentným folklórom a ľudovými zvykmi bavili účinkujúci návštevníkov podujatia aj počas večere, ktorú sami pripravili aj naservírovali. Určite nie je potrebné pripomínať, že pieseň „Když jsem šel z Hradišťa“ zaznela počas večera niekoľkokrát.

IMG_7253 IMG_7260 IMG_7279

IMG_7299 IMG_7377 IMG_7391

IMG_7408 IMG_7471 IMG_7496

IMG_7528 IMG_7557 IMG_7571

IMG_7590 IMG_7598 IMG_7676

IMG_7709 IMG_7733 IMG_7797

web od 2day