Kým sa brány škôl otvoria

Od nového milénia investovala Petržalka do opráv a obnovy príslušenstva školských budov viac ako 6 miliónov eur. Plastové okná, rekonštrukcie striech a výmena osvetlenia, to sú len niektoré z finančne náročných investícií.

Samospráva zvyšovaním úrovne školského prostredia deklaruje svoj záujem na budovanie bezpečného, zdravého a podnetného prostredia pre petržalské deti a žiakov.

Väčšie rekonštrukcie na budovách škôl už tradične plánuje Petržalka na obdobie letných prázdnin. Mestská časť, ktorá je zriaďovateľom až 34 škôl – 11 základných a 23 materských – počas tohto obdobia preinvestuje viac ako pol milióna eur nielen na nevyhnutné opravy, ale aj na zlepšenie podmienok a ozdravenie prostredia.

V prvom mesiaci letných prázdnin z dôvodu bezpečnosti mestská časť zrekonštruovala hlavné schodisko a odstránila zatekanie na budove školy na Nobelovom námestí. Taktiež školy na Turnianskej a Pankúchovej potrebovali rekonštrukciu zatekajúcich striech na dvoch pavilónoch.

Na materskej škole na Tupolevovej vymenili okná a na Haanovej opravili vstupy do objektu z terasy. Na základnej škole na Černyševského bola nevyhnutná oprava kanalizácie a žiaci sa už v septembri budú na telesnú výchovu prezliekať vo vynovených šatniach a sprchovať v zrekonštruovaných sprchách. Úpravou školníckeho bytu na Bzovíckej vznikne ďalšia trieda materskej školy. Všetky tieto práce v hodnote približne 251 tisíc eur sú už ukončené a v súčasnosti začala na šiestich materských školách rekonštrukcia hygienických zariadení.

Tento rok mestská časť taktiež vymení rozvody vody a kanalizácie, obklady, dlažbu a samozrejme sanitu v materských školách Ševčenkova, Röntgenova, Haanova, Bulíkova, Bzovícka a Lachova. Mestská časť na zlepšenie hygienických podmienok investuje zhruba 177 tisíc eur.

Okrem prebiehajúcich prác pripravuje Stredisko služieb školám a školským zariadeniam aj obstaranie projektu na rekonštrukciu dvoch školských kuchýň – na Lachovej a Budatínskej, kde okrem iného ešte v auguste dovybavia kuchyňu zariadením v hodnote 10 tisíc eur.

V roku 2009 odsúhlasilo predchádzajúce zastupiteľstvo v Petržalke úver vo výške 5 miliónov eur na výmenu okien a zateplenie striech, aby sa ušetrili náklady na prevádzku školských zariadení. Časť týchto finančných prostriedkov čerpala Petržalka ešte aj začiatkom roku 2011. Následne v rokoch 2012 až 2015 investovala do opráv budov škôl celkovo sumu viac ako 3 milióny eur. Finančne náročnou bude plánovaná rekonštrukcia budovy materskej školy na Vyšehradskej, kde náklady presiahnu dva milióny eur.

MŠ Lachova
IMG_1465 IMG_1483 IMG_1488

MŠ Haanova
IMG_1411 IMG_1418 IMG_1429

ZŠ Budatínska kuchyňa
IMG_1524 IMG_1525 IMG_1542

web od 2day