Decembrové kultúrne chuťovky

V príjemnom prostredí DK Zrkadlový háj sa razom ocitnete uprostred očovských zelených lúk, rázovitých domčekov, na poliach, či v dedinskej krčme. Tanečníci z FSk Očovan a hudobníci Temperament Cimbal Orchestra vás 2. decembra o 19.00 h obklopia temperamentnou muzikou, tancami aj hereckými výkonmi. Príďte si vychutnať program V Očovej doma, pri príležitosti 80. výročia existencie FSk Očovan.

Očovan je v slovenskom folklóre veľkým pojmom. Začiatok existencie tohto súboru sa datuje ešte do medzivojnového obdobia. Do života obce Očová výrazným spôsobom zasiahla druhá svetová vojna, kedy časť mužského pokolenia nastúpila do rozbiehajúceho sa SNP. Po skončení vojny sa folklórny súbor zúčastnil prvých osláv SNP v Banskej Bystrici a ešte donedávna v ňom pôsobili jeho doboví účastníci a pamätnici. Časť z nich zakladala súbor SĽUK a medzi oboma súbormi nastala symbióza a družba. FSk Očovan aktivitou iba hýri a ročne odohrá vyše päťdesiat vystúpení doma aj v zahraničí, kde sa zúčastňuje najrozličnejších prehliadok a súťaží, v ktorých získal množstvo ocenení. Do svojich profilových programov zaraďujú tanečné choreografie z rôznych oblastí života, ako napríklad verbungy, karičky, čardáše, ktoré sú sprevádzané temperamentnou cimbalovou hudbou či dychovými nástrojmi, ako píšťala či fujara. V rámci osláv 80. výročia existencie súboru predstavia autorský program V Očovej doma, na námet Pavla Hossu, v hudobnej réžii Martina Budinského a v hudobnej spolupráci s Temperament Cimbal Orchestra a ženského speváckeho zboru Belius pod vedením Oľgy Budinskej.
Podujatie je realizované s finančnou podporou Fondu na podporu umenia a Bratislavského samosprávneho kraja.

slider-1920x1080-tv-mc-ba-petrzalka-12-folklor

Obľúbená slovenská world music skupina BANDA pokračuje vo svojich koncertných cykloch Keby všetky bandy sveta. Jej pozvanie tentokrát prijala ženská spevácka skupina VRANKY z Nitry. Toto pôvabné zoskupenie mladých temperamentných dievčat, už vystúpilo na takých vrcholných podujatiach folklórnej scény ako Východná, Zuberec, Kokava nad Rimavicou či Detva. Banda patrí k našim najusilovnejším reprezentantom world music. Banda často účinkuje v cudzine a vďaka týmto výletom naberá aj zaujímavé hudobné konexie. V petržalskej sále DK Zrkadlový háj sa spolu s oboma vynikajúcimi súbormi zabavíte už 16. decembra.

slider-1920x1080-tv-mc-ba-petrzalka-12-banda

Vianočný koncert toho najlepšieho zo slovenskej aj českej alternatívnej scény prináša trio Longital, ktoré tvorí Daniel Salontay a Shina, hudobní svetobežníci z kopca nad Dunajom, ktorý sa kedysi volal Longital a Marián Slávka, bubeník a klavírista, ktorý sa k ním vrátil po rokoch. Kozmpolitný názov korešponduje so životom umeleckej a životnej dvojice – pravdepodobne najrozcestovanejšia slovenská skupina zahrala v dvanástich krajinách Európy, Amerike a Kanade.

Ich piesne sú výlučne v slovenčine, osobné texty vytvárajú na hudobnom pozadí nevšedné emócie a príbehy, akoby z vlastného vesmíru. Shinin charizmatický spev, hlboké basové linky hrané slákom a výrazná pódiová prezentácia sú vyvažované Danovou divokou hrou na akustickej gitare vo všetkých možných polohách od jemných minimalistických verklíkov, jazzových prvkov až po nespútané zvukové steny. Ženský a mužský vokál sa prepletajú, chvíľu znejú spolu, chvíľami každý za seba.

Hudba Longital je plná prekvapení a dynamických zvratov. Autorská dvojica prešla niekoľkými žánrovými obdobiami a po rokoch experimentovania s elektronikou v 2012 Longital odkladajú technológie a prichádzajú s akustickým koncertným programom. Nový zvuk Longital ide na dreň pri zachovaní doterajších kvalít: je energizujúci, priamočiary, tanečný. Nové nástroje ktoré pribudli príchodom Mariána Slávku a jeho prevedenie, dodávajú koncertom živelnosť a dobrodružný ráz.

Longital patrí medzi stálice slovenskej nezávislej scény, má na konte deväť albumov a dve hudobné ceny. Okrem koncertov a albumov je dvojica prizývaná k filmovej a divadelnej spolupráci v Čechách (divadlo Continuo, film Hodinu Nevíš) a na Slovensku (divadlo Gunagu, Divadlo Elle Danse, Štúdio Tanca, filmy Sneh, Príbeh Emy B., True Štúr).

Nový album skupiny nesie názov Divoko a v septembri vyšiel na značke SLNKO RECORDS. Skupina odštartovala šnúru viac ako dvadsiatich koncertov v slovenských a českých mestách. Nový album Divoko má viac významov. Jeden z tých nosných hovorí „zjednodušme svet“. Nerobiť veci zbytočne zložitými, keď nie sú. Realita je totiž v podstate veľmi jednoduchá. Krok po kroku, minútu po minúte sa rozhodujeme, čo urobíme a keď to urobíme so srdcom, úprimne a s radosťou, všetko čo bude nasledovať potom nesie odtlačok takéhoto rozhodnutia.

slider-1920x1080-tv-mc-ba-petrzalka-12-2016-longital

Pred rokom vystúpila prešovská pop-rocková skupina IMT SMILE s folklórnym súborom Lúčnica na spoločných koncertoch. Fenomenálny úspech zaznamenal filmový štáb a veľkolepé zábery i pohľad do zákulisia tohto úspešného turné si teraz budete môcť vychutnať na filmovo plátne v našom zdigitalizovanom Artkine Za zrkadlom.

V roku 2015 prišlo k prekvapivému spojeniu: IMT Smile a Lúčnica. Výsledok bol neistý a nervózne sa k tomu staval aj umelecký šéf Lúčnice Štefan Nosáľ, no s umeleckým zážitkom a vypredanými sálami po celom Slovensku musel byť spokojný. Úspešné hity ako Ľudia nie sú zlí, Tajné milovanie, Cesty druhej triedy a mnohé ďalšie boli prezentované vo folklórnych choreografiách v bombastickej šou, za ktorou stál režisér Ján Ďurovčík. Turné s fenomenálnym úspechom si teraz budete môcť pripomenúť v dokumentárnom snímku IMT SMILE A LÚČNICA: MADE IN SLOVAKIA v našej filmovej sekcii DOMÁCA ÚRODA v Artkine Za zrkadlom. Nahliadnete pod povrch koncertov, uvidíte čo sa dialo pri ich prípravách v zákulisí a vypočujete si vtipné a poučné komentáre Ivana Táslera, Jána Ďurovčíka a Štefana Nosáľa.

Veľká osobnosť slovenskej jazzovej scény. Jeho doménou sa stal klavír a druhým domovom koncertné javisko. Za sebou má vyše päťdesiatročnú kariéru, ktorá ešte ani zďaleka nekončí. Legendárny Gabo Jonáš príde do petržalského DK Lúky zahrať spolu so svojím triom vlastné skladby aj džezové štandardy.
V hociktorej západnej krajine by spravil závratnú kariéru. V skoro v rovnakom čase získal štipendium na štúdium v Grazi a na prestížnej univerzite Berklee. Disponoval obrovským talentom, vycibrenou technikou a niečím, čomu sa hovorí charakteristický tón. Gabo Jonáš začal s hudbou kombináciou akordeón a gitara, ale čoraz viac ho to tiahlo ku klavíru. Klasika bola pre neho povinnou jazdou, od ktorej bol iba krôčik k jazzovej interpretácii.
V jazzovom klavíri bol samoukom, medzi cvičením etúd a povinnej klavírnej literatúry využil každý voľný čas na študovanie jazzových nahrávok. Nakoniec sa dostal aj do New Yorku a strávil tu podnetný čas hraním v jazzových kluboch.

Zo zámoria sa vrátil ako skúsený – ostrieľaný muzikant a ihneď si ho všimla rozvíjajúca sa československá jazzová scéna. Ako jeden z prvých po ňom siahol Jiří Stivín, s ktorým nahral album Zvěrokruh, spolupracoval aj s Karlom Velebným, Lubošom Andrštom, Petrom Kořínkom i s Emilom Viklickým, s ktorým vystúpil na festivale BHS a jazzová účasť na našom najväčšom festivale vážnej hudby bola vtedy ozajstnou udalosťou.

Po rokoch hrávania sa rozhodol založiť vlastné trio, ale nikdy sa mu nedarilo udržiavať chod kapely. Preto namiesto kapelníctva radšej iba hrával s tými najlepšími, s ktorými sa stretával v štúdiu i na javisku počas svojej bohatej sólovej dráhy. Na koncerte v DK Lúky sa Gabo Jonáš predstaví spolu so svojím triom. Okrem toho vystúpi aj trio bluesového hudobníka Juraja Turteva, v ktorom hrá Peter Koreň a legendárny sideman – Fedor Frešo.

web od 2day