Bezdomovcov vonku nie je veľa

V týchto mrazivých dňoch zintenzívnili pracovníci sociálneho oddelenia petržalského miestneho úradu monitoring ľudí bez domova. Kontrolujú miesta, kde sa najčastejšie nachádzajú a sú pripravení okamžite im pomôcť.

Pri poslednej obchôdzke zistili, že v Janíkovom dvore prebývajú v domčeku traja bezdomovci, ktorí boli zdravotne v poriadku a presun do akejkoľvek ubytovne odmietli. Dlhoročnú obyvateľku tejto lokality v jej „kráľovstve“ nenašli. Je možné, že sa predsa len uchýlila niekam do tepla. Okrem tejto trojice našli vonku, na Gessayovej, len jedného bezdomovca, navyše vozíčkara, ktorému už v lete vybavili ubytovňu aj lekársku starostlivosť, no túto ponuku kategoricky odmietol. Rovnako aj teraz vyhlásil, že jemu je teplo a nikam nepôjde.

O bezdomovcov sa roky stará aj Ružena Borzová, vedúca seniorského denného centra na Vyšehradskej ulici, ktoré je blízko Janíkovho dvora. Každý deň má pre nich pripravené termosky s čajom, kávou a horúcou vodou, od susedov, rodiny a najbližších známych aj nejaké vetrovky, deky a spacie vaky.

Petržalský miestny úrad opäť vyhlasuje verejnú zbierku teplého šatstva a prikrývok, ktoré môžu obyvatelia priniesť vždy v pondelok, stredu a vo štvrtok od 13. do 16. h práve do tohto denného centra na Vyšehradskej ulici 35 (pri zastávke autobusov č. 93 a 95).

web od 2day