Máte na tento rok zaujímavý projekt? Petržalka ho môže podporiť.

Po zmene pravidiel poskytovania účelových dotácií pre neziskové organizácie, rôzne spolky a združenia či právnické osoby vykonávajúce verejno-prospešnú činnosť si o dotáciu v minulom roku požiadalo 95 uchádzačov.

O žiadostiach nad dvetisíc eur rozhoduje miestne zastupiteľstvo. Poslanci rozhodujú o 75 % z celkovej sumy a žiadatelia môžu podať žiadosť do konca marca. Žiadosti o poskytnutie dotácie do dvetisíc eur môžu žiadatelia adresovať úradu do konca októbra príslušného kalendárneho roka. Rozhodovať o nich bude starosta najneskôr do 60 dní. „V minulom roku sme podporili 64 projektov, predovšetkým orientované na sociálnu pomoc a športové podujatia. Ďalšie peniaze sme prerozdelili na kultúrne aj na ekologické projekty na našom území,“ povedal starosta Vladimír Bajan. Sumár pridelených dotácií zverejňuje Petržalka každoročne na svojej internetovej stránke. Taktiež tu nájdete prehľad tohtoročných žiadostí, ktorý pravidelne aktualizuje.

„Aby sme zachovali čo najväčšiu transparentnosť celého procesu, môžu sa na rozhodovaní o udeľovaní dotácií zúčastňovať aj naši obyvatelia,“ vysvetľuje starosta. Stačí sa prihlásiť e-mailom príslušným tajomníkom komisií. Tí následne zabezpečia vyžrebovanie vždy jedného z prihlásených občanov a ich prizvanie na rokovanie tej ktorej komisie. O jednotlivých termínoch zasadnutia komisií informuje internetová stránka v dostatočnom predstihu. Zástupca obyvateľov sa na zasadnutí komisie zúčastní ako pozorovateľ, bez práva hlasovať.

V rokoch 2013 až 2016 prerozdelila samospráva takmer 400 tisíc eur predovšetkým na podporu športu pre deti a mládež ako aj na podujatia pre seniorov a aktivity občianskych združení pôsobiacich na území Petržalky. Na rok 2017 vyčlenili poslanci v rozpočte čiastku 100 tisíc eur.

web od 2day