Pamiatky nie sú Petržalke ľahostajné

S výstavbou panelákov a postupným budovaním najväčšieho slovenského sídliska vznikali aj rôzne umelecké diela, najmä sochy a grafiky, ktoré mali Petržalku skrášliť a zútulniť. Máloktoré ale mali svojho konkrétneho vlastníka. Pred rokom 1989 sa o ne staral štát, dnes…

Dnes grafiky na domoch v rámci zatepľovania prekryli farby, dve sochy zmizli úplne, z niektorých zostali len podstavce, mnohé sú zanedbané, hrdzavé. Je možné, že ak pozemok, kde pamiatky stáli, prešiel do súkromných rúk, tak ich nový majiteľ jednoducho odstránil. V roku 2012 sa asociácia sochárov podujala spraviť pasportizáciu takýchto pamiatok v Bratislave a vlani sa mestská časť Petržalka rozhodla tento zoznam zaktualizovať, zistiť, v akom sú stave, spraviť ich súpis. „Hoci pamiatky oficiálne nemáme zverené do správy, záleží nám na tom, aby Petržalku nešpatili, ale, naopak, aby prispeli k jej príjemnej atmosfére,“ povedal starosta Vladimír Bajan.

Aj preto mestská časť minulý rok vyzvala Petržalčanov, aby nahlásili, či sa v ich okolí nejaká pamiatka nachádza. Napríklad nás jeden občan upozornil, že Strom života na Furdekovej je zhrdzavený, dokonca hrozí, že sa na ňom môže niekto zraniť. Pracovníci oddelenia kultúry tento stav zadokumentovali, aktuálne jeho osud riešia v spolupráci s autormi. „V dobrom stave sú pamiatky, kde je jasné, kto sa má o ne starať, napríklad pred kostolmi. Na druhej strane je smutné, že napríklad plastika Zlomené krídlo na Tyršovom nábreží osadená len v roku 2006 je už poškodená vandalmi. Keď súpis pamiatok ukončíme, pokúsime sa nájsť aj ich vlastníka, resp. správcu v spolupráci s Krajským pamiatkovým úradom a hlavným mestom,“ hovorí Lenka Krekovičová z oddelenia kultúry, ktorá sa súpisu pamiatok intenzívne venuje.

Ak teda o nejakej pamiatke, alebo jej časti, viete, oznámte to na oddelenie kultúry MÚ Petržalka.

web od 2day