Petržalská Super Škola prináša viac už piaty rok

Viac ako 20,000 žiakov sa zapojilo do projektu Super školy v Petržalke a ostatných mestských častiach Bratislavského kraja. Školy si už samé vyžiadajú tému alebo konkrétnych prednášajúcich. O projekte sa uvažuje na predsedníctve UNESCO v Paríži. Aj preto organizátori pripravujú rovnaký pilotný projekt pre učiteľov, aby im umožnili ľahší prístup k najnovším objavom.

Tento ročník mal len v Petržalke 2457 účastníkov na 17 podujatiach. Superškolu po podpise memoranda predsedom SAV Pavlom Šajgalíkom a starostom Vladimírom Bajanom otvoril Dr. Klempa, lovec nových vírusov, pred 314 siedmakmi. Profesor Rušín zas osvietil ôsmakov svojou celoživotnou láskou a hviezdou – slnkom. Nikto netušil, že vrtuľník, ktorý sa zrútil počas nácviku záchrany a otriasol celým Slovenskom, riadil jeho syn, ktorý pri manévri zahynul. Hosť SAV, Michaela Musilová (SOSA), zasvätila žiakov do čara astrobiológie a simulovaných misií na Mars.

Práve tieto tri témy boli spojené s vypracovávaním žiackych projektov a prestížnymi cenami (tablety, čítačky, pamäťové médiá, odborné knihy) vrátane sústredenia v zariadení Národnej Rady v Častej-Papierničke. Tam víťazi zažili vedu na vlastnej koži, geologickú, ekologickú a historickú exkurziu na Červený kameň (rozprestierajúci sa na mieste dávnej triasovej „Sahary“, nehostinnej púšte), cvičenie z virológie v sterilných oblekoch, súťaž v púšťaní rakiet na vodný pohon (rekord bol tesne pod 30 metrov) a pozreli si originálne filmy z ciest za zatmením slnka. Vo voľnom čase využili športové priestory aj bazény zariadenia.

Pred viac ako 400 deťmi vystúpil aj skutočný „kozmonaut“ Dr. Baláž, ktorý významnou mierou prispel k úspechu medzinárodnej misie Rosetta, ktorá pristála na kométe Čurjumov-Gerasimenko. Nedýchajúcim žiakom Dr. Vršanský načrtol nádej prežitia prebiehajúceho šiesteho vymierania, ktorého sme strojcovia a Doc. Saniga očaril svet žiakov bežnými aj vzácnymi obyvateľmi našej nádhernej krajiny, predovšetkým jeho celoživotnou láskou – vzácnym murárikom červenokrídlym.

Cyklus vyžiadanými prednáškami pre deviatakov uzavreli Profesorka Moravčíková (Ústav stavebníctva a architektúry) s najvýznamnejšími architektonickými stavbami Bratislavy, Dr. Václav (Ústav Zoológie; Konrad Lorenz Institute) s najunikátnejšími adaptáciami svetových (aj našich) živočíchov, Doc. Feranec (Geografický ústav) o družicovom snímkovaní Zeme, Lucia Leváková (BROZ, hosť SAV) o lužných lesoch a Dr. Schmidtová (MMB Antická Gerulata, hosť SAV) aj o Ville Rustike.

Autor textu: Mgr. Peter Vršanský, PhD.

Pán učiteľ Ľuboš Paller zo ZŠ Dudova venoval výletu s ocenenými žiakmi celé jedno číslo ich časopisu Dejepis extra. Prečítajte si o ich zážitkoch z Papierničky.

web od 2day