Memorandum o spolupráci BSK a MČ Petržalka

Na programe včerajšieho zasadnutia petržalských poslancov bolo aj Memorandum BSK a mestskej časti o spolupráci pri riešení ubytovania pre pedagogických zamestnancov základných a materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti v stredoškolských internátoch v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK. Poslanci ho vzali na vedomie, veď kvalitné vzdelávanie v základných školách a dobrá starostlivosť o deti v materských školách nepochybne patria k prioritám petržalskej samosprávy. Veľa sa hovorí o tom, v akom stave sú školy a o tom, že je málo miest v škôlkach, no akosi sa zabúda na to, že viac miest v škôlkach si vyžaduje aj viac učiteliek. No, učiteľov základných a materských škôl je žalostne málo. Okrem toho aj tí, ktorí v školách učia, postupne odchádzajú do dôchodku. Vlani ich bolo 23, tento rok dovŕši dôchodkový vek 13 pedagogických zamestnancov.

Zložitú situáciu spôsobuje aj nezáujem absolventov stredných a vysokých škôl pedagogického smeru z Bratislavy o pôsobenie v MŠ a ZŠ a malá, resp. žiadna možnosť získavať do ZŠ a MŠ pedagógov z iných krajov SR predovšetkým preto, že mestská časť nemá vlastné ubytovacie kapacity, ktoré by im mohla poskytnúť.

A potreba učiteľov bude ešte väčšia. Rekonštrukcia MŠ na Vyšehradskej a rekonštrukcia prístavby ZŠ Turnianska 10 na zriadenie MŠ bude znamenať v roku 2018 zvýšenie kapacít MŠ o 11 tried a o viac ako 240 miest, čo je mimoriadne pozitívne. Toto zvýšenie si však bude vyžadovať nových 22 pedagogických zamestnancov a ďalší personál.

Preto petržalský starosta Vladimír Bajan oslovil predsedu BSK Pavla Freša, či by nebola možnosť ubytovať učiteľov v stredoškolských internátoch, kde to kapacita umožňuje. Predseda BSK pozitívne reagoval na žiadosť starostu a výsledkom dobrej spolupráce medzi oboma samosprávami je Memorandum BSK a mestskej časti o spolupráci pri riešení ubytovania pre pedagogických zamestnancov základných a materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti v stredoškolských internátoch v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK (ďalej len “Memorandum“). Keďže toto memorandum už odobrili obe zastupiteľstvá a teda nič nebráni, aby bolo v najbližšom období podpísané. Tým budú vytvorené podmienky pre pedagógov ubytovať sa od 1. septembra v stredoškolských internátoch.

BSK prisľúbil 16 miest na Vranovskej ulici a 5 miest na Saratovskej 26. Podľa prvého prieskumu má o takéto ubytovanie záujem 8 učiteľov. Zvyšné miesta by mestská časť ponúkla opatrovateľkám.

web od 2day