Dni Petržalky – 15. ročník – kultúrno–spoločenské a charitatívne aktivity a Galaprogram

Petržalská samospráva pripravila pre obyvateľov mestskej časti, Bratislavčanov a návštevníkov hlavného mesta XV. ročník festivalu Dni Petržalky. Počas piatich týždňov je pre verejnosť pripravená dvadsiatka podujatí kultúrneho, športového, charitatívneho, spoločenského a hudobného charakteru. Kostru jubilejného ročníka tvoria osvedčené obľúbené podujatia, nechýbajú ani novinky.

Novinkou bolo hneď adrenalínové otvorenie festivalu cyklistickou ekvilibristikou pretekárov v skateparku počas Concrete jungle jam 12. a 13. mája 2012. Otvorenie 15. ročníka petržalských hodov sa tak uskutočnilo na mieste, ktoré samospráva odovzdala do užívania širokej verejnosti v čase prvého ročníka Dní Petržalky v roku 1998.
Aj tohto roku starosta mestskej časti Vladimír Bajan slávnostne vyhlási výsledky ankety „Osobnosť Petržalky“ počas Galaprogramu (16. júna 2012). V prvom ročníku si ocenenie prevzali rektor Ekonomickej univerzity prof. Juraj Stern, generálny riaditeľ Incheby Alexander Rozin, neurochirurg MUDr. Martin Maláček, príslušník západného odboja Ing. Anton Petrák, zakladateľ hudobnej školy v Petržalke František Oswald, zberateľ dobových pohľadníc Ladislav Šefc a darcovia krvi RNDr. Peter Lesay a Ján Meleg. Za predošlé roky čestné ocenenie získalo takmer 90 osobností. Pri príležitosti jubilejného ročníka festivalu si mestská časť chce uctiť všetkých laureátov spoločenským stretnutím Osobností Petržalky 1998 – 2011, ktoré je spojené s divadelným predstavením v Radošinskom naivnom divadle 4. júna o 19,00 hodine.
V mestskej časti si všímame aj usilovných mladých ľudí, ocenenie Junior osobnosť Petržalky 2012 prebehne 7. júna o 10,00 hod. v Dome kultúry Zrkadlový háj.

Tohtoročnou novinkou mnoho-žánrového festivalu je aj jej charitatívny rozmer. „Počas Dní Petržalky sa chceme nielen zabávať, ale aj pomáhať a tak už teraz pozývam všetkých dobrovoľných darcov krvi spolu so mnou v utorok 29. mája od 8,00 do 11,00 hod. do základnej školy na Gessayovej ulici na špeciálnu Petržalskú kvapku krvi“, povedal starosta Vladimír Bajan bezpríspevkový darca krvi a autor myšlienky tejto dobročinnej akcie, ktorú mestská časť zorganizuje v spolupráci s Národnou transfúznou stanicou SR.

Dni Petržalky každoročne intenzívne prežívajú aj žiaci v petržalských základných školách. Okrem sprievodných športových podujatí a turnajov, či seriálových súťaží, ktoré sa v tomto čase dostanú do slávnostného finále, ich počas Dňa v knižnici čaká vyhodnotenie 16. ročníka Súťaže školských časopisov (12. júna od 10,00 hod. v Miestnej knižnici Petržalka na Prokofievovej 5).

Čerešničkou na festivalovej torte je určite Galaprogram v areáli Závodiska v Starom háji. V sobotu 16. júna od predpoludnia do polnoci bude pre deti, mládež, dospelých i seniorov pripravené množstvo rôznorodých atrakcií a pestrý zábavný, tanečný, hudobný program. Okrem hudobných skupín Bukasov masív, Lojzo, Tublatanka, Medial Banana, Repete, AMO či Marcela Palondera sa všetci návštevníci môžu tešiť na nemeckú synthpopovú skupinu Alphaville.

Úžasnú atmosféru celého podujatia dotvoria sprievodné podujatia na Dostihovej dráhe – Detská scéna (folklórne súbory, bábkové divadlo, víťazi speváckych súťaží, kúzelník…), Jarmok remesiel ( voľný predaj ľudových výrobkov, priamo na mieste ukážky prác jednotlivých remeselníkov), tradičná súťaž vo varení gulášu, Petržalská burza kníh, a iné.

Dni Petržalky – 15. ročník – športové podujatia

V rámci športového denníka 15. ročníka sa v sobotu 19. mája uskutoční „Petržalský uličný basketbalový turnaj“ (ZŠ Holíčska 50, od 9,50 h). Ide o otvorené podujatie pre deti vo veku povinnej školskej dochádzky. Záujemcovia sa môžu hlásiť v deň podujatia na mieste od 8,30 do 9,30 hod.. (Info. www.bscbratislava.sk; resp. tel. 0918 385 789).

V sobotu 19. mája môžu Petržalčania súťažiť aj „O pohár starostu Petržalky v tenisovej štvorhre“. Turnaj sa uskutoční v tenisovej hale na Vlasteneckom námestí , pričom súťažiaci sa môžu prihlásiť na mieste v čase od 10,00 do 10,20 hod.. Ďalšie informácie záujemcovia získajú na http://www.proset.skresp. tel. 0905 601 385.

1. jún bude okrem Medzinárodného dňa detí aj „Dňom odvahy“ – t.j. podujatie zamerané na oživenie branného športu v ZŠ a SŠ. Žiaci a študenti môžu súťažiť v hode granátom alebo šípkami, v streľbe zo vzduchovky, šplhaní na lane, pripravené budú aj vedomostné súťaže. Branno-športové hry pre deti a mládež bude od 10,00 hod. do 18,00 hod. pri historickom bunkri BS 8 Hřbitov).

V sobotu 2. júna vyvrcholí celoročná súťaž „Petržalka v pohybe“ pre deti z 1. stupňa miestnych základných škôl (finále sa na ZŠ Budatínska 61 začne o 14,00 hodine.)

Veľmi obľúbený na pravom brehu Dunaja je futbal. Svedčí o tom aj dlhodobá tradícia žiackych súťaží, ktorých zápasy vrcholia počas Dní Petržalky. Súťaž „Penalta“ má už svoj XXV. Ročník a MiniPenalta sa uskutoční po 16. raz. Novinkou bude I. ročník LadyPenalty, ktorou sa k slovu, resp. ku kopačkám a lopte dostávajú aj dievčatá. Trojlístok finálových futbalových zápasov detí z Petržalky, Rusoviec a Jaroviec sa uskutoční v piatok 8. júna v ZŠ Budatínska 61 o 8,45 hod..
Futbalovú etapu Dní Petržalky ukončí v sobotu 9. júna „Petržalský uličný futbalový turnaj“ na ihrisku na Farského ulici, od 9,00 do 15,00 h. Obyvatelia sa na súťaž môžu prihlásiť v deň podujatia v čase od 8,30 do 9,00 hod., vklad 25€. Info: www.essl.sk, esslinfo@gmail.com, tel. 0911 137 430.

Detstvo a šport – to je určite aj vybíjaná. Prečo však nevymyslieť podkladový handicap? Vybíjaná na piesku bude určite dramatickejšia ako to, na čo sme zvyknutí v telocvičniach. Piataci zo základných škôl sa budú lopte uhýbať v piatok 15. júna v ZŠ Turnianska, od 9,00 hodiny.

A na záver už len jedna športová pozvánka Dni Petržalky – na veslovanie bez vody. Zvedavci si ho budú môcť vyskúšať počas Galaprogramu v sobotu 16. júna v areáli Závodiska v Starom háji.

web od 2day