Konto zelene skrášľuje predzáhradky

Aj nevzhľadný trávnik pred bytovkou má šancu na upravenú a rozkvitnutú predzáhradku. Tak, aby bol peknou vizitkou bývajúcich. Petržalčanom v tomto už osem rokov pomáha program mestskej časti – Konto zelene. Za osem rokov sme pomohli skrášliť, zútulniť a zatraktívniť desiatky predzáhradiek.

Vlani Konto zelene pomohlo obyvateľom s úpravami 12 predzáhradiek. Mestská časť pre nich spracovala návrh úpravy, ako by mohla predzáhradka vyzerať. Následne zabezpečila kompletnú realizáciu prostredníctvom dodávateľskej firmy. Ďalšia forma pomoci je v tom, že Petržalka obyvateľom zakúpi rastlinný materiál, kôru a zeminu a tí si svojpomocne pretvoria pôvodnú predzáhradku na atraktívne okolie pri panelákoch. Podmienkou celej úpravy je následná starostlivosť obyvateľov o novovysadenú zeleň a udržiavanie predzáhradky vo vynovenej forme.

Každoročne evidujeme desiatky nových žiadostí, pri ktorých zohľadňujeme veľkosť predzáhradky, rozsah úprav i celkovú finančnú náročnosť revitalizácie. Pre tento rok máme v Konte zelene vyčlenených 15.000 eur.

„Konto zelene je jedinečný spôsob, ktorý po rokoch preukázal nielen životaschopnosť vo forme veľkého záujmu obyvateľov o tento spôsob skrášľovania okolia, ale je aj krok k tomu, aby sme spoločne spájali svoje úsilie o peknú Petržalku,“ uvádza starosta Vladimír Bajan, ktorý takto hodnotí osem rokov tejto formy spolupráce mestskej časti s obyvateľmi.

Žiadosť o premenu predzáhradky je zverejnená na web stránke Mestskej časti Bratislava-Petržalka v oblasti životné prostredie. Podáva sa prostredníctvom správcu bytového domu, alebo zástupcu vlastníkov s uvedením kontaktnej osoby, s ktorou miestny úrad komunikuje v súvislosti s obhliadkou areálu a prípadnému vyprecizovaniu požiadavky. Súčasťou žiadosti musí byť aj zápisnica zo schôdze vlastníkov bytov, v ktorej väčšina obyvateľov vyjadrí súhlas s úpravou a s následnou údržbou upravenej plochy obyvateľmi spolu s polievaním rastlín a celkovým udržiavaním upravenej plochy.

Petržalka má zároveň v tohtoročnom rozpočte na tvorbu parkov a zelených plôch, okrem finančnej pomoci cez Konto zelene, vyčlenených viac ako 26.500 eur. Tieto peniaze použijeme tiež na výsadbu stromov a ďalšie zútulnenie zelených verejných priestranstiev.

web od 2day