V Petržalke chcú odstrániť nelegálne predajné stánky

 Súčasťou prioritných cieľov petržalskej samosprávy  na roky 2011 až 2014 je aj poriadok v rôznych oblastiach. Horúcou novinkou je pasportizácia predajných stánkov.

Mestská časť Petržalka doteraz skontrolovala  76 predajných stánkov a poslala už 30 výziev vlastníkom a prevádzkovateľom stánkov PNS, občerstvenia, ovocia a zeleniny, tabakových a iných výrobkov, aby preukázali vzťah k objektu alebo pozemku pod ním, predložili platné užívacie povolenie alebo rozhodnutie stavebného úradu o predĺžení užívacieho povolenia, resp. zdokladovali vlastníctvo k predmetnej stavbe.  Ak petržalský stavebný úrad zistí, že stánok je nelegálnou stavbou, začne konanie o dodatočnom povolení stavby, prípadne o jej odstránení.

 „Orientácia na predajné stánky je ďalšou etapou práce petržalskej samosprávy so zameraním na lepší vzťah vlastníkov k svojmu majetku na území našej mestskej časti, na zodpovedné podnikanie, odstránenie nelegálneho predaja a na čierno postavených stánkov“, povedal starosta Vladimír Bajan a vysvetlil, že novinka bude nielen na prospech obyvateľov mestskej časti ale aj podnikateľov, ktorí doteraz nemali všetky náležitosti v súlade s platnou legislatívou.

V pasporte mestskej časti je dovedna 76 predajných stánkov. „Nie u všetkých stánkov sú jednoznačné vlastnícke vzťahy a niektoré údaje nebolo možné zistiť ani pri fyzickej obhliadke v teréne“, podelil sa o skúsenosti Emil Chlebec z referátu predbežnej právnej ochrany petržalského miestneho úradu. Niektoré stánky, napríklad na Ovsišťskom či Mánesovom námestí už dlhodobejšie nie sú v prevádzke, čo potvrdili aj tamojší obyvatelia. 

S myšlienkou „posvietiť si“ na predajné stánky v Petržalke  prišiel vicestarosta Martin Miškov a inšpiráciou mu boli niektoré nevyužívané a zdevastované stánky, ktoré kazili vzhľad sídliska, v nejednom prípade sa z opustenej búdy stal prístrešok pre bezdomovcov alebo miesto pre hlodavce.

K čistote a poriadku v Petržalke  priami i nepriamo už tohto roku prispelo viacero aktivít miestnej samosprávy. Popri osadení 200 nových smetných košov na uliciach a námestiach napríklad aj zverejnenie zaplatenej dane za psa či elektronická tabuľa hanby nezodpovedných vlastníkov pozemkov. 

 

web od 2day