Petržalka bude hospodáriť v roku 2013 so sumou viac ako 27,3 milióna Eur

Petržalka v budúcom roku investuje do plavárne pre verejnosť, vezme si úver aj na opravu škôl a dôležité opravy Domu kultúry Zrkadlový háj. Investuje aj do opravy terás bytových domov.

Petržalka bude v roku 2013 hospodáriť so sumou 27 308 938 EUR, výdavky predpokladá vo výške  26 351 382 EUR. V rozpočte na budúci rok je zapracované aj Memorandum o spolupráci medzi Vládou SR a ZMOS  o uplatňovaní rozpočtovej politiky so zameraním na zabezpečenie finančnej stability verejného sektora na rok 2013. Petržalský rozpočet bežných výdavkov na budúci rok v originálnych kompetenciách oproti rozpočtu 2012 bude nižší v osobných výdavkoch o 4,56 % a v tovaroch a službách o 7,36 %. Mestská časť schválila teda rozpočet ako prebytkový v sume takmer 960 tisíc Eur.

Oproti roku 2012 Petržalka počíta so zvýšením celkových príjmov o 2 191 384 EUR. Toto zvýšenie súvisí s plánovaným prijatím nového úveru, ktorý si chce mestská časť vziať na výstavbu plavárne (1 mil. EUR), na zlepšenie technického stavu budov základných a materských škôl (500 tis. EUR), dôležité opravy Domu kultúry Zrkadlový háj (250 tis. EUR).

V roku 2013 bude Petržalka pokračovať aj v revitalizácii Ovsištského námestia. Výdavky na opravy a obnovu terás budú predstavovať sumu 137 tis. EUR.

Kapitálové výdavky na vybudovanie nových parkovacích miest predstavujú sumu 100 tisíc EUR. Mestská časť eviduje požiadavky na vybudovanie parkovísk na Sklodowskej, Jasovskej Gwerkovej, Wolkrovej a Žehrianskej ulici a chodníka na Betliarskej ulici. Samospráva ráta aj s financiami na architektonickú súťaž na revitalizáciu Námestia hraničiarov.

Na  projekty „II. etapa revitalizácie Sadu J. Kráľa“ a ISRMO (Integrovaný systém rozvoja mestských oblastí)  na zhodnotenie budov určených na bývanie na Čapajevovej ulici, Kopčianskej ulici, na rekonštrukciu ZŠ na Prokofievovej ulici a na revitalizáciu objektu LUDUS, Námestia povstania Českého ľudu ako aj na projekt „Informatizácia služieb Bratislavskej samosprávy“ chce Petržalka získať peniaze zo zdrojov EU a štátneho rozpočtu.

Najviac prostriedkov až 12 miliónov EUR z rozpočtu Petržalky pôjde v roku 2013 do oblasti školstva. Na sociálnu činnosť a Stredisko sociálnych služieb Petržalka poslanci schválili sumu takmer 1 milión 80 tisíc EUR. V oblasti životného prostredia sa počíta s čerpaním prostriedkov vo výške viac ako 2,2 milióna EUR.

V roku 2013 mestská časť uplatní projekt participatívneho rozpočtu, ktorý občanom umožní    priamo sa zapojiť do procesu rozhodovania o prioritách a rozhodnúť o použití časti prostriedkov vo výške 20 tisíc EUR zo schváleného rozpočtu vo vybraných oblastiach.

web od 2day