Februárový program Kultúrnych zariadení Petržalka

Vyberáme pre vás:
XIII. PETRŽALSKÝ MAŠKARNÝ PLES – piatok 8. februára, 19.00 hod. v DK Zrkadlový Háj,
– CESTOVATEĽSKÝ KLUB Móric Beňovský žije! – 14. februára, 19.00 hod. v DK Zrkadlový Háj,
– MUSIC CLUB Robo Patejdl band (indie rock) + Jerguš Oravec trio (blues rock) – piatok 15. februára 2013, 19.00 hod. v DK Lúky.

XIII. PETRŽALSKÝ MAŠKARNÝ PLES

… zlaté roky šesťdesiate!
Koľkí z nás si takto neraz povzdychli pri pohľade na starú gramofónovú platňu, zvonové nohavice alebo batikované tričko. Pokojne ich znovu môžete vybrať zo skrine a natiahnuť na seba.
Starosta Petržalky Vladimír Bajan a poslanci mestskej časti Bratislava-Petržalka vám tento rok ponúkajú možnosť opäť zažiť obdobie hippies.
XIII. Petržalský maškarný ples sa totiž ponesie v znamení kvetov, slobody a mieru.
V hlavnom programe vystúpi absolútna špička na poli Beatles revivalových skupín – česká skupina Brouci Band, ktorá má za sebou viac ako 800 koncertov po celej Európe a vykúzli na pódiu dokonalú ilúziu svetoznámych „Chrobákov“.
So širokým repertoárom tanečnej hudby 60. a 70. rokov vystúpi skupina Alfa Band so zahraničnými ale aj domácimi hitmi.
Svoje tanečné umenie sa chystajú nielen predviesť, ale vás niečo z neho aj naučiť, členovia tanečného klubu Charlies dance studio a klubu akrobatického rock‘ and‘ rollu RRC Hydrorock Bratislava. Swing, boogie woogie, lindy hop, charleston a rock‘ and‘ roll vystrieda skupina Kmeťoband, ktorá pre nás hrá už od začiatku 70. rokov.
Nielen vyberaná hudba, ale aj vyberané jedlá a nápoje dokresľujú výnimočnosť každoročného Petržalského maškarného plesu. Večerom bude sprevádzať ostrieľaný plesový moderátor Pavol Hraška a pripravená je aj atraktívna (do zverejnenia tejto správy stále úspešne utajovaná) tombola.

Vstupné: 35 €/ VIP 39 € (cez sieť ticketportal)


CESTOVATEĽSKÝ KLUB

Prednáška a premietanie filmu cestovateľa Vlada Dudláka o poslednej návšteve Madagaskaru v novembri 2012 po stopách Mórica Beňovského. O rodákovi z Vrbového sa deti na Madagaskare učia dodnes. Na Madagaskare sa Beňovský prvýkrát zastavil v roku 1772, keď sa mu podarilo spolu s ďalšími šľachticmi utiecť z ruského zajatia na Kamčatke. Beňovský preto patrí medzi prvých Európanov, ktorí objavili cestu z Ruska na východ a plavil sa cez severný Pacifik (toto prvenstvo sa omylom pripisuje Jamesovi Cookovi). Vo svete robil dobré meno na viacerých kráľovských dvoroch a do kontaktu prišiel aj s mnohými významnými štátnikmi, kráľmi, cisármi či americkým prezidentom Georgeom Washingtonom. Pri svojich cestách po Európe sa vraj stretol v belgických kúpeľoch so slávnym zvodcom žien Casanovom, ktorý uvažoval o návšteve Beňovského malgašského kráľovstva. „Na domorodcoch obdivoval ich úprimnosť, láskavosť, prirodzene dobrý charakter a iné cnosti, ktoré podľa neho už vtedy pomerne civilizovanej Európe chýbali,“ vysvetľuje Vlado Dudlák. „Beňovský nepatril ku kolonizátorom, ktorí chceli len vypáliť rybník a obohatiť sa na zotročovaní domáceho ľudu. Túžil sa stať vodcom, ale na základe dohôd s domorodcami. Snažil sa ich presvedčiť, že ich dokáže lepšie ochrániť pred otrokármi. Vedel síce, že obchodovaniu s ľuďmi zabrániť nedokáže, snažil sa však tomuto problému čeliť a obchodníkom miesto domorodcov ponúkal suroviny. Nechcel, aby malgašský ľud zotročovali.“ Za tieto jeho vlastnosti a činy si ho v októbri 1776 domorodí vodcovia a kmeňoví králi zvolili za svojho „ampanjakabé“ – kráľa kráľov. Od éry jeho kraľovania uplynuli viac ako dve storočia, ale veľa sa tam toho nezmenilo. „Domorodci na vidieku žijú stále v drevených chalupách pokrytých palmovými listami. Nie je to však zúbožený národ, naopak, sú veselí a majú svoju hrdosť. Aj Beňovský bol hrdý človek, ale neviem, či sa toľko usmieval ako oni. Na dobových portrétoch má vždy vážny výraz. Bol však veľmi cieľavedomý a čo sa mu nepodarilo trikrát, vyskúšal i štvrtýkrát.“
Odvaha nechýba ani tímu, ktorý Vlado Dudlák vytvoril, aby kráľovi Madagaskaru navrátili jeho vážnosť i doma na Slovensku. Okrem toho, že o ňom natočili dokument pokúšajú sa presadiť, aby sme v hlavnom meste mali námestie, nábrežie alebo park, ktoré by dôstojne pripomínali nášho slávneho rodáka. Veď Beňovský má ulicu v Budapešti, vo Viedni a od januára 2012 aj námestie na Madagaskare.

Vstupné: 2,50 €


MUSIC CLUB

Robo Patejdl band (indie rock) + Jerguš Oravec trio (blues rock)
Kapela Robo Patejdl Band vznikla na jeseň 2010 netradične na pódiu Vrakunských hodov. Gitarista Tomáš Vana dostal ponuku odohrať koncert na tomto podujatí a prizval si k sebe hudobníkov, s ktorými hrával v rôznych predchádzajúcich projektoch. Keďže malo pôvodne ísť iba o jedno vystúpenie, nazvali sa podľa speváka Robo Patejdl Band. Koncert sa však mimoriadne vydaril, čo motivovalo chalanov pokračovať v spoločnom hraní. Na začiatku roku 2011 kapela nahrala svoje prvé demo obsahujúce 3 vlastné skladby, medzi ktorými sa okrem skladieb „Búrka“ a „Blázni“ nachádzala aj skladba „Kráska“, ktorá odznela aj v éteri Slovenského rozhlasu.
Na záver roku 2012 kapela nahrala svoje druhé demo obsahujúce 5 vlastných skladieb:
„V žiare nočných záhrad“, „Hollywood drive“, „Danza“, „Voľný pád“ a „Dealer 55“.

Robo Patejdl – spev, gitara; Tomáš Vana – gitara; Tibor Zeman – basová gitara; Šteffi Kovalčík – bicie, vokály.

Jerguš Oravec trio – JO3 – je kapela sformovaná okolo gitaristu a speváka Jerguša Oravca spolu so skúsenými a vyhľadávanými profesionálmi Emilom Frátrikom na bicie a Ervínom Olanom na basgitaru. Emil spolupracoval na projektoch Petra Lipu, Richarda Müllera alebo Finally Eugena Botoša spolu s Ericom Marienthalom na saxofón a súčasne aj s Alainom Caronom na basgitaru. Ervín je kmeňový basgitarista slovenskej funkovej legendy A’Conto. Jerguš Oravec trio sa orientuje na feeling a bezprostredný pocit, ktorý chce v poslucháčovi evokovať bez zbytočných príkras.
„Jedna vec, ktorá bola pre mňa vždy magická bola práca v triu. V triu sa nedá nič skryť všetko je tam úplne obnažené a to ma na tom najviac fascinuje. Moje srdce je v blues a hlava v jazze a Trio je pre mňa akýsi individuálny hudobný rast s odhliadnutím na pop-music. Tá vec, že sa jeden na druhého snažíme živo pôsobiť“ – J.O.

Jerguš Oravec – spev, gitara; Emil Frátrik – bicie; Ervin Olán – basová gitara.

Vstupné: 3€
Predpredaj: www.ticketportal.sk

web od 2day