Bezdomovci so šťastným koncom

Zúboženého bezdomovca, ktorého včera objavili pracovníci oddelenia sociálnych vecí petržalského miestneho úradu počas monitorovacej akcie v oblasti Janíkovho dvora, sa podarí zachrániť. Postará sa oňho jeho rodina.

Nebyť monitoringu ľudí bez prístrešia, ktorý včera organizovala mestská časť Petržalka, mohol by mať život bezdomovca Dušana smutnú koncovku. Niekoľko dní nevychádzal z provizórneho stanu a už predtým mal problémy s nohami. Nechcel s nikým komunikovať a až po príchode záchranárov privolil, aby ho previezli do nemocnice.

Starosta Petržalky Vladimír Bajan, ktorý inicioval aj včerajšiu terénnu prácu, ďakuje všetkým zložkám, ktoré sa na monitorovaní podieľali – zamestnancom miestneho úradu, záchranárom, mestskej a štátnej polícii i pracovníkom v Antolskej nemocnici.  „Chcem poďakovať aj pánu Gabrielovi  Mihalikovi starostovi obce Gbelce, odkiaľ pán Dušan pochádza, za to, že sa spojil s  rodinou tohto človeka. Z nemocnice máme informáciu, že už zajtra bude pacient  prevezený k dcére, ktorá sa o otca postará“, povedal petržalský starosta.

Ďalší človek bez prístrešia, u ktorého včera petržalskí sociálni pracovníci zistili zdravotné problémy,  pochádza z Lamača a objavili ho pod terasou na Holíčskej ulici. „Dnes sa nám podarilo vybaviť umiestnenie aj pre neho.  V tejto chvíli je už pán Kurila v Betleheme misionárok lásky Matky Terezy na Rovniankovej ulici, kde mu rádové sestričky ošetria prsty na nohách“, informovala dnes popoludní vedúca oddelenia sociálnych vecí petržalského miestneho úradu Alena Halčáková. Ide o dlhoročného bezdomovca, ktorý zo zdravotných dôvodov prišiel o prácu, byt, podnájom až sa ocitol na ulici.

Petržalka venuje pozornosť ľuďom bez prístrešia počas celého roka. Veľmi dobrú spoluprácu má aj s občianskymi združeniami, ktoré s bezdomovcami pracujú.  Včera počas monitorovacej akcie sociálni pracovníci skontrolovali 36 bezdomovcov, pričom takmer tretina z nich nie je z Petržalky. Trvalý pobyt majú nahlásený napríklad  v Prahe, Tornali, okrese Galanta či Mníšku pod Hnilcom na východnom Slovensku.

 

 

 

 

web od 2day