Je možné, aby v Petržalke vybuchla sopka?

Na túto otázku by vám hravo vedeli odpovedať petržalskí školáci, ktorým o tom v rámci projektu Petržalská super škola porozprával vulkanológ RNDr. Jaroslav Lexa, CSc.

Ďalšiu z prednášok spoločného projektu mestskej časti, Kultúrnych zariadení Petržalka a Slovenskej akadémie vied si vypočuli siedmaci, ôsmaci a deviataci základných škôl na Prokofievovej a Nobelovom námestí. Bývalý riaditeľ Geologického ústavu SAV ich v úvode prednášky oboznámil so základnými pojmami a procesmi, ktoré sprevádzajú začiatok sopečnej činnosti a následne im vysvetlil za akých podmienok, kde najčastejšie a najmä prečo sa sopky vyskytujú v určitých oblastiach.

Následne žiakov pomocou fotografií previedol svetom sopiek, klasifikáciou ich vonkajších tvarov, ale aj klasifikáciou podľa hustoty lávy a typu materiálu, ktorý pri výbuchu vzniká. O tom, že žiaci petržalských škôl sú naozaj dobre pripravení ho sami presvedčili, keď ho upozornili, že výraz „pyroklastický materiál“ môže vo svojom výklade použiť a následne tento pojem aj bezchybne vysvetlili, za čo im a aj ich pedagógom Dr. Lexa vyslovil uznanie. Od svetových vulkánov sa na záver prednášky preniesli na Slovensko a okrem vymenovania dnes už nečinných sopiek na našom území sa žiaci dozvedeli aj o možnosti ich prebudenia k aktívnej činnosti. Chceli by ste vedieť, či vybuchne v Petržalke sopka? Opýtajte sa našich žiakov.

Najbližšia prednáška pre všetkých petržalských šiestakov sa uskutoční už 21. februára 2013 v DK Zrkadlový háj o 10.30 hod. na tému „Prapetržalka“. Prednášať bude popredný slovenský archeológ a špecialista na výskum obdobia eneolitu a bronzovej doby v strednej a východnej Európe vrátane Kaukazu a Eurázijskej oblasti – Prof. PhDr. Jozef Bátora, DrSc.

web od 2day