Regionálne združenie starostov najmä o audite kompetencií

Jednou z najdlhšie diskutovaných tém piatkového rokovania Regionálneho združenia starostov mestských častí hl. mesta SR Bratislavy bol audit kompetencií a toku finančných prostriedkov medzi hlavným mestom a jeho mestskými časťami. Audit sa má venovať nielen zisteniu skutočného stavu všetkých úloh a úkonov, ktoré vykonávajú jednotlivé mestské časti a hlavné mesto Bratislava, ale rovnako aj ich financovaniu. Výsledky auditu budú slúžiť na nastavenie vyváženého systému kompetencií a ich optimálnemu prerozdeleniu medzi mesto a mestské časti.

Členovia regionálneho združenia bratislavských mestských častí  sa zhodli na tom, že nie je vhodné čakať na to, kým ministerstvo pripraví celoslovenský audit výkonu kompetencií štátnej správy a územnej samosprávy. Urobme v Bratislave konečne poriadok, lebo ho za nás nik nevykoná. Je dôležitý aj do budúcnosti, či už tu budeme my alebo niekto iných“, povedal predseda regionálneho združenia  Vladimír Bajan a dodal, že bolo by vhodné, aby audit bol známy do konca júna 2013. Starosta Vajnôr Jozef Mrva  podporil názor predsedu regionálneho združenia V. Bajana a navrhol  spracovať komplexný  audit kompetencií hlavného mesta a mestských častí aj vo vzťahu k financiám, ktoré Bratislava dostáva na výkon funkcií od štátu. Viacerí starostovia sa zdôverili so skúsenosťami, ktoré majú s finančným poddimenzovaním preneseného výkonu štátnej správy a označili to za protiústavné. Podľa primátora Bratislavy  Milana Ftáčnika, auditom kompetencií a finančných potrieb by samospráva slovenskej metropoly  mala sledovať ciele na troj-línii hlavné mesto – mestské časti – Bratislavský samosprávny kraj.

Členovia regionálneho združenia sa dohodli na vytvorení pracovnej skupiny, ktorá bude participovať na tvorbe auditu a jeho kritérií. V tejto pracovnej skupine budú mať svojich zástupcov  malé, stredné a veľké mestské časti  a hlavné mesto.

Starostovia na svojom februárovom rokovaní Regionálneho združenia starostov bratislavských mestských častí   rozoberali okrem iného aj návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 583/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Zásadne zamietli návrh, ktorý by preniesol kompetenciu ministerstva financií  v oblasti nútenej správy  na samosprávu, v tomto prípade na hlavné mesto SR Bratislavu resp. na Košice. Pripomienky zašlú  kancelárii Združenia miest a obcí Slovenska.

web od 2day