Lenka Dusilová a Trojka Zuzany Homolovej

Klub Za zrkadlom, 13.03.2013, 19:00 hod.

Dvojkoncert spojený s uvedením do života
albumu ŇET VEKŠEHO ROZKOŠU
.

Lenka Dusilová začala s hudobnou kariérou už vo svojich 10 rokoch, kedy sa predstavila na folkovom festivale s básňou Jiřího Wolkera, ktorú sama zhudobnila. V roku 1988 nastúpila do legendárneho speváckeho súboru Bambini di Praga. V rokoch 1991 – 1995 bola frontmanka pražskej rockovej skupiny Sluníčko, s ktorou vydala rovnomenný album a v roku 1994 vyhrala hudobnú súťaž Marlboro Rock In. V tom istom roku Akadémia populárnej hudby nominovala skupinu na cenu „Objav roku“. V rokoch 1994 – 1997 spolupracovala so skupinou Lucie, s jej frontmanom Davidom Kollerom založila skupinu Pusa. Ich skladba Muka bola nominovaná na cenu Anděl v roku 1996. O štyri roky neskôr vyhráva cenu Anděl v kategórii „Najlepšia speváčka“. Po vydaní sa na sólovú dráhu, Lenka Dusilová začala spolupracovať s folk-rockovou skupinou Čechomor. Hosťuje na ich prelomovom CD Proměny, ktoré produkoval skladateľ Jazz Coleman. Duet Dusilovej a Černého sa v roku 2001 usadil v hitparádach na niekoľko mesiacov a bol zvolený „Skladbou roka“ na udeľovaní cien Anděl. Album Proměny sa stal platinovým a získal cenu Anděl za „Album roka“. V súčasnosti hrá okrem sólových koncertov aj so svojou kapelou Baromantika.

Tandem speváčka Zuzana Homolová – huslista Samo Smetana sa pozvoľna objavuje na verejnosti od roku 1998. Venuje sa interpretácii ľudových balád a piesní netradičným spôsobom. Je to balansovanie na rozmedzí viacerých žánrov – tradičná hudba, blues, folk, minimalizmus, sonórna hudba. Spoločne nahrali album „Tvojej duši zahynúť nedám“, ktorý získal prestížne ocenenie Aurel 2005 za najlepší album v kategórii etno/world music. Vďaka veľmi dobrým odozvám vytvorili jeho koncertnú verziu spolu s vynikajúcim multižánrovým gitaristom Milošom Železňákom, ktorý je známy zo  svojich jazzových, bluesových a rockových projektov. Táto spolupráca ich hudbu posunula do ďalších, netušených rozmerov. Členovia hudobného zoskupenia Trojka Zuzany Homolovej kladú dôraz na  koncentrovaný výraz piesní a starých príbehov, v ktorých hľadajú bazálne a v podvedomí stále aktuálne črty ľudskej existencie. Ich produkcia vytvára atmosféru výnimočnosti a provokuje k nonverbálnej komunikácii s publikom. Je pozoruhodné, že toto fluidum spoľahlivo funguje aj v inojazyčnom prostredí.

Postupom času si Trojka Zuzany Homolovej tvorí nový repertoár smerom k veselším témam. Logickým vyústením tohto procesu je vydanie CD Ňet vekšeho rozkošu vo vydavateľstve Slnkorecords, ktorý hudobne produkoval Samo Smetana a dizajnérsky realizovala výtvarníčka Mária Rojko.

Vstupné: 8 €

web od 2day