Nielen čistota ale aj bezpečnosť

Za posledné obdobie Petržalka zrealizovala viacero opatrení, ktoré viedli k zlepšeniu životného prostredia jej obyvateľov. Zmena filozofie v čistení verejných priestranstiev, väčší dôraz na upozorňovanie či dokonca pokutovanie nezodpovedných vlastníkov nehnuteľností či proaktívna spolupráca so správcami bytových domov pri budovaní kontajnerových stojísk má podľa samotných obyvateľov viditeľné výsledky v kvalitnejšom a čistejšom prostredí. V minulom roku pribudli v Petržalke aj nové smetné koše či lavičky a veľmi dobre funguje aj linka čistoty. Mestská časť hľadá a využíva nové a nové možnosti, ako situáciu neustále zlepšovať.

Nielen Petržalku však stále trápia nezodpovední psíčkari či vandali. Netolerantní majitelia psov neváhajú prizerať sa, ako ich miláčik zanecháva po sebe exkrementy kdekoľvek na verejnom priestranstve, pričom sa vyhovárajú na nedostatok sáčkov na exkrementy od mestskej časti. Faktom však je, že odstraňovať po svojom psovi výkaly je povinnosťou majiteľa psa a je možné vysypať ho v akomkoľvek sáčku do akejkoľvek smetnej nádoby. Petržalská samospráva zabezpečila v uliciach už vyše 600 košov (na psie exkrementy i bežný odpad). Pristúpila aj k zmene poskytovania sáčkov – na základe podnetov obyvateľov vymenila papierové za plastové, pričom ich ku košom na to určeným dáva viac a častejšie než v minulosti.

Jednou z vážnejších hrozieb v oblasti životného prostredia je aj výskyt použitých injekčných striekačiek. Najvypuklejšie je to práve na detských ihriskách a pri lavičkách. Pri ich odstraňovaní však vzniká problém nielen pri možnom infikovaní tých, ktorí ich zbierajú, ale aj s ich následným nakladaním – nie je možné ich likvidovať ako bežný odpad. Aj tu je preto čo zlepšovať. Petržalka využila možnosť podať žiadosť o finančný príspevok na riešenie tejto problematiky. Projekt „Bezpečnosť obyvateľov a prostredie bez drog a ihiel“ spočíva v technickom zabezpečení materiálu pre zber pohodených injekčných striekačiek, ako aj vo väčšej informovanosti a osvete obyvateľov o súvislostiach tejto problematiky. „Ide nám o dosiahnutie slušného, zdravie a život neohrozujúceho životného priestoru najmä pre najmenších Petržalčanov, ktorí môžu byť vystavení riziku ohrozenia zdravia,“ hovorí starosta Petržalky Vladimír Bajan. Od obyvateľov očakáva aktívny prístup pri nahlasovaní lokalít, kde by sa striekačky našli, čo by spolu so zostavením pravidelnej kontrolnej skupiny v réžii miestneho podniku Verejnoprospešné služby malo viesť k zvýšeniu bezpečnosti všetkých obyvateľov a návštevníkov Petržalky. Žiadosť podala Petržalka prostredníctvom Rady vlády Slovenskej republiky pre prevenciu kriminality na Ministerstvo vnútra SR. Výsledky prebiehajúceho hodnotiaceho procesu by mali byť známe do mája t.r..

web od 2day