Petržalskí poslanci sa budú riadiť Etickým kódexom

Po prijatí Etického kódexu zamestnancov mestskej časti aj poslanci petržalského miestneho zastupiteľstva na návrh starostu schválili etickú normu, ktorou sa budú riadiť počas platnosti svojho mandátu.

 K prijatiu Etického kódexu volených predstaviteľov mestskej časti sa petržalskí poslanci zaviazali vlani v máji prijatím zásad transparentného fungovania samosprávy pod názvom Transparentná Petržalka.  Kódex zaväzuje volených predstaviteľov samosprávy  dodržiavať  základné etické princípy a štandardy správania, ktorých uplatňovanie od nich občania  očakávajú a zákonite aj vyžadujú. Tento  dokument je morálne záväzný  tak pre mňa  ako aj všetkých 35 poslancov miestneho zastupiteľstva““, povedal  starosta Petržalky Vladimír Bajan po schválení dokumentu v utorok 26. februára 2013.

Cieľom Etického kódexu volených predstaviteľov mestskej časti je väčšia otvorenosť  k verejnosti a  transparentnosť  ich konania, čo ešte viac prispeje k  posilňovaniu dôvery obyvateľov v prácu volených zástupcov.

Etickým kódexom sa  okrem iného volení predstavitelia mestskej časti Petržalka zaväzujú zverejniť  majetkové pomery, funkcie, zamestnania a činnosti, ktoré vykonávajú súbežne s výkonom volenej funkcie.  Znamená to, že po starostovi, ktorý tieto informácie zverejňoval na webovej stránke mestskej časti www.petrzalka.sk aj doposiaľ, takéto údaje širokej verejnosti sprístupní aj 35 poslancov zastupiteľstva.

Volení predstavitelia petržalskej samosprávy sa Kódexom zaväzujú spraviť všetko pre zamedzenie  konfliktu záujmov najmä pri nakladaní s majetkom mestskej časti a hospodárení s verejnými finančnými prostriedkami. Z Etického kódexu ďalej vyplýva, že ak má volený predstaviteľ priamy alebo nepriamy osobný záujem  vo veciach, ktoré sú predmetom rokovania orgánov mestskej časti, oznámi túto skutočnosť miestnemu zastupiteľstvu, zdrží sa diskusie a nezúčastní sa na príslušných rozhodnutiach tak, že nebude o nich hlasovať.

 „Zahlasovaním za etický kódex poslanci aj takouto formou potvrdili, že svoj mandát chcú aj naďalej vykonávať s najväčšou vážnosťou a zodpovednosťou a za každých okolností rozhodovať so zreteľom na verejný záujem“, zhodnotil starosta V. Bajan a dodal, že mestská časť zároveň zriadila e-mailovú adresu kodex@petrzalka.sk, na ktorú môžu obyvatelia zasielať svoje sťažnosti či podnety v súvislosti s porušovaním Etického kódexu. Rovnako je uvedená e-mailová adresa k dispozícii pre sťažnosti na porušovanie Etického kódexu zamestnancov mestskej časti,  ktorý vošiel do platnosti v prvej polovici februára 2013.

 

web od 2day