Prioritné investície vyberali obyvatelia

Mestská časť Bratislava-Petržalka zapojila obyvateľov do rozhodovania o veciach verejných a na svojom webe im dala možnosť hlasovaním vybrať tie investície, ktoré popri ostatných samospráva zrealizuje prednostne.

Počas troch týždňov hlasovali návštevníci webovej stránky Petržalky o tom, kde budú použité financie z rozpočtu mestskej časti. Umožnil to tzv. participatívny rozpočet, ktorý petržalskí poslanci schválili pri hlasovaní o rozpočte na rok 2013. Zapojiť obyvateľov do rozhodovania samosprávy sa poslanci rozhodli aj vzhľadom na finančné možnosti mestskej časti, ktoré jej nedovoľujú realizovať všetky zámery, plány a predstavy, popri nevyhnutných investíciách do majetku, životného prostredia či čistoty. V rámci tohto hlasovania vyberali obyvatelia vždy jednu lokalitu z troch športovísk, z troch schodísk a zo štyroch miest kde mestská časť vysadí novú zeleň, celkovo prišlo 1.033 hlasov.

V oblasti športovísk hlasovalo 327 ľudí, z toho najviac 137 získala oddychová zóna na Jasovskej ulici 17. K zrekonštruovaným ihriskám na Romanovej, A. Gwerkovej či Fedinovej tak pribudne verejné športové ihrisko s rozlohou 625 m2, ktoré je v súčasnosti bez športových prvkov a iných zariadení a aj preto tam mládež väčšinou hráva iba futbal. Mestská časť okrem výmeny asfaltového povrchu ihrisko doplní o basketbalové konštrukcie, malé bránky vhodné na futbal aj hokejbal, o zriadenie na volejbal, nohejbal a tenis a chýbať nebude ani značenie herných plôch pre spomínané športy. Revitalizácia tohto ihriska predpokladá náklady vo výške 23 tisíc eur. V oblasti schodísk najviac hlasov získal nadchod nad cestou Jasovská 2, z počtu 492 hlasujúcich zaň hlasovalo 239 ľudí. Vďaka ich záujmu samospráva prioritne zrealizuje opravu nadchodu, ktorý prepája terasu pri bytovom dome Jasovská 2-8 s terasou pri bytovom dome Krásnohorská 1-3. Pri rekonštrukcii samospráva opraví schodiskové stupne, rampu pre kočíky a spodný povrch nadchodu, pričom predpokladaná cena opravy je 4,5 tisíc eur. Rekonštrukciu ocenia predovšetkým obyvatelia priľahlých bytových domov, podobne ako to bolo po opravách schodísk vedúcich na terasy na Topoľčianskej, Rovniankovej, Lenardovej apod. V oblasti náhradnej výsadby hlasovalo spolu 214 ľudí, najviac 88 hlasovalo pre Dolnozemskú, ktorú na jeseň samospráva obohatí o 18 javorov a 1 japonskú čerešňu v celkovej hodnote viac ako 3,5 tisíc eur. Okrem vybraných lokalít mohli ľudia hlasovať za ihriská na Lachovej 18 a Budatínskej 25; za schodiská na Mánesovom námestí a na Námestí hraničiarov a v oblasti náhradnej výsadby za Lachovu, Mamateyovu-Medveďovej či Poloreckého-Mamateyovu.

Priority, ktoré určili obyvatelia zrealizuje mestská časť ešte v tomto roku, nie sú to však jediné investície, ktoré samospráva má pre rok 2013 v pláne. Okrem investícií, ktoré vybrali Petržalčania, začína petržalská samospráva s rekonštrukciou ihriska na Topolčianskej, v priebehu roka opraví aj ďalšie na Mánesovom námestí, Medveďovej a Bradáčovej. Samospráva v týchto dňoch rekonštruuje aj schodisko na Pečnianskej a pokračovať bude aj s väčšími investíciami terás na Mlynarovičovej a Rovniankovej, v pláne je aj terasa na Fedinovej a schodisko na Blagoevovej. Rekonštrukciou už prešli toalety v Dome kultúry Lúky, v pláne je aj výmena okien, oprava elektroinštalácie a strechy Domu kultúry Zrkadlový háj. V priebehu tohto roka Petržalka investuje aj do niektorých škôl, pôjde o výmenu svetiel, rekonštrukciu toaliet, opravu vstupných priestorov, či rekonštrukcie striech.

Ihrisko Jasovska schody Jasovska Nahradna vysadba Dolnozemska

web od 2day