Povodne – Petržalčania si môžu dať skontrolovať vodu zo studní

Utorok 11. júna 2013
Regionálny úrad verejného zdravotníctva bude bezplatne kontrolovať vzorky vody zo studní, ale len z tých, ktoré boli zaplavené v súvislosti s povodňovou vodou. Bezplatná kontrola sa netýka studní, ktoré zaplavila spodná voda.

Majitelia nehnuteľností v Petržalke, ktoré sú zásobované pitnou vodou z vlastnej studne si môžu dať studničnú vodu skontrolovať, najskôr však musia studňu vyčistiť a vydezinfikovať. Potom môžu úrad verejného zdravotníctva požiadať o bezplatné prekontrolovanie kvality vody, a to prostredníctvom podania žiadosti na petržalský miestny úrad na vedúcu oddelenia životného prostredia Janu Jeckovú (02/ 68 288 847). Regionálny úrad verejného zdravotníctva tak robí v súvislosti s možnou kontamináciou vody po povodniach.

Pondelok 10. júna 2013
Voda postupne ustupuje zo zaplavených častí, avšak mestská časť Bratislava-Petržalka naďalej žiada obyvateľov, aby sa vyhli lužným lesom ako aj Sadu Janka Kráľa. Pôda je stále podmáčaná a pretrváva riziko pádu stromov.

Zver z lesov sa ešte stále zdržiava v blízkosti panelákov a chce postupne migrovať späť, brániť im v tom však môžu jednak vozidlá a jednak majitelia psov, ktorí svojich miláčikov nemajú na vôdzkach. Psi zver naháňajú a to komplikuje jej návrat. Petržalka žiada všetkých, aby boli voči migrujúcej zveri maximálne opatrní, tak, aby sa predišlo možným kolíziám najmä na Dolnozemskej a Panónskej ceste a na hrádzi.

Stále je zatopený podchod pri Ekonomickej univerzite popod Dolnozemskú cestu, hliadkuje tu mestská polícia, aj tu by však mali byť chodci i vodiči maximálne obozretní.
O trpezlivosť žiada samospráva aj obyvateľov Petržalky, nakoľko v týchto dňoch je potrebné sústrediť sa na práce spojené s likvidáciou následkov povodní. Z tohto dôvodu môže na niektorých miestach údržba zelene či detských ihrísk meškať.

„Napriek tomu, že stále pretrváva mimoriadna situácia, ktorá bola vyhlásená v Bratislave v súvislosti s povodňami, situácia je stabilizovaná a naďalej ju monitorujeme. Našťastie neprišlo k ujme na zdraví ani na životoch obyvateľov. Petržalka už začala s likvidáciou následkov na zaplavených územiach. Ďakujem všetkým záchranným zložkám, dobrovoľným hasičom, členom krízového štábu a samozrejme obyvateľom Petržalky za zvládnutie tejto náročnej situácie,“ povedal v súvislosti s udalosťami uplynulého týždňa starosta Vladimír Bajan.

Štvrtok 6. júna 2013
Situácia na území Petržalky je pod kontrolou aj vďaka vynikajúcej súčinnosti všetkých zložiek. Z dôvodu kulminácie Dunaja petržalská samospráva intenzívnejšie monitoruje situáciu všetkých záplavových lokalít. Naďalej úzko spolupracuje so štátnou a mestskou políciou, hasičmi, pracovníkmi Slovenského vodohospodárskeho podniku a ostatnými dotknutými zložkami, ktoré sú neustále v teréne.

Krízový štáb mestskej časti bude situáciu naďalej monitorovať a priebežne informovať obyvateľov prostredníctvom médií aj na webovej stránke mestskej časti. Odporúčame občanom v záujme ich bezpečnosti plne rešpektovať všetky pokyny záchranných zložiek a nevstupovať na miesta, o ktorých petržalská samospráva informovala ako o rizikových. V súčasnosti sa jedná predovšetkým o Sad Janka Kráľa, hrádzu po celej dĺžke a Viedenskú cestu, ktoré sa nachádzajú v bezprostrednej blízkosti rozvodneného Dunaja.

Streda 5. júna 2013
Mestská časť Bratislava-Petržalka upozorňuje občanov bývajúcich na uliciach Kočánkova, Klokočova a Májova, aby v týchto dňoch boli pripravení na možnú evakuáciu z dôvodu ochrany pred ohrozením povodňovou aktivitou Dunaja.

Krízový štáb mestskej časti k príprave na evakuáciu odporúča:
1. Pripraviť si evakuačný balíček, ktorý obsahuje najmä:

  • osobné doklady, dôležité dokumenty, peniaze, cennosti malých rozmerov,
  • osobné lieky, vitamíny a nevyhnutné zdravotnícke potreby,
  • predmety osobnej hygieny a dennej potreby,
  • náhradnú bielizeň, odev, obuv,
  • ďalšie nevyhnutné osobné veci podľa potreby a uváženia (mobilný telefón),
  • pre deti nezabudnite pribaliť hračku.

2. Zabezpečiť si majetok

  • hodnotné veci zo suterénov, prízemných priestorov a garáží umiestnite do vyššieho poschodia,
  • pripravte si vrecia s pieskom na utesnenie nízko položených dverí a okien,
  • ak ste vlastníkom osobného automobilu, preparkujte si na bezpečné miesta,
  • pripravte sa na evakuáciu osôb a zvierat,
  • upevnite veci, ktoré by mohla odniesť voda,
  • uzatvorte prívod plynu, vody a elektriny,
  • uzamknite byt,
  • skontrolujte či Vaši susedia vedia o vzniknutej situácii.

V prípade, že vo Vašom okolí sa nachádzajú deti bez dozoru, starí alebo nevládni ľudia – pomôžte im – upozornite na nich členov evakuačnej štábu, pomôžte im. V prípade vyhlásenia evakuácie dodržujte zásady pre opustenie ohrozeného priestoru a rešpektujte pokyny členov evakuačnej štábu alebo krízového štábu

V prípade akýchkoľvek nejasností a otázok sa môžete obrátiť na krízový štáb miestneho úradu na 24 hod. pohotovostnej linke 02/68 288 830.

Ďalšie potrebné kontakty:
Nonstop pohotovostná linka Ministerstva vnútra SR : 02/4859 3333
Integrovaný záchranný systém : 112

Streda 5. júna 2013
Vzhľadom na povodňovú situáciu a uzavretie prístupových komunikácii nie je momentálne možné zabezpečiť doručovanie zásielok v lokalitách Viedenská cesta, Tyršovo nábrežie, Kočánková, Klokočova, Nový most.
O zrušení obmedzenia resp. jeho zmene vás budeme informovať.

Streda 5. júna 2013
Srnka - povodeň
Prosíme obyvateľov, aby v rámci nielen svojej bezpečnosti, ale aj pre záchranu našej fauny nechodili na petržalskú hrádzu. Svojou prítomnosťou nechtiac blokujú únikové cesty pre zver a tá niekoľko hodín musí stáť vo vode bez možnosti úniku a následne z vyčerpania hynie. V súčasnosti práve srnčia a danielia zver privádza na svet svoje mláďatá, preto všetkých aj totuto cestou prosíme o rešpektovanie tohto odporúčania.

Utorok 4. júna 2013
Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik vyhlásil v Bratislave mimoriadnu situáciu.

Mestská časť Bratislava-Petržalka preto zriadila 24 hodinovú pohotovostnú linku 02/ 68 288 830, ktorú v prípade potreby môžu obyvatelia Petržalky kontaktovať.

Mestská časť zároveň vyzýva obyvateľov, aby rešpektovali pokyny, príkazy, prípadne zákazy policajných orgánov vzhľadom na vyhlásenie mimoriadnej situácie.

Petržalka upozorňuje obyvateľov, aby sa nezdržiavali v Sade Janka Kráľa. Odporúča obyvateľom, aby obmedzili prechádzky a športové aktivity v sade i v lužných lesoch – aj napriek kvalifikovanej starostlivosti o zeleň tu rastú veľmi staré dreviny a vplyvom silného vetra a podmáčanej pôdy môžu obyvateľov ohrozovať na živote.

IMG_0262 IMG_0264 IMG_0269

IMG_0272 IMG_0273 IMG_0276

IMG_0280 IMG_0281 IMG_0283

IMG_0287 IMG_0313 IMG_0307

Stavy a prietoky na vodných tokoch

web od 2day