Deti v školských zariadeniach vystriedajú cez prázdniny robotníci

Petržalská samospráva investuje do rekonštrukcie striech, vstupov, schodísk, osvetľovacích telies a hygienických zariadení na základných a materských školách viac ako pol milióna eur.

Na rozdiel od žiakov, ktorým začínajú prázdniny, pripravuje sa mestská časť Bratislava-Petržalka na nevyhnutné opravy v školských zariadeniach v jej zriaďovateľskej právomoci. Najväčší objem financií pôjde na opravy zatekajúcich striech ZŠ Černyševského a Pankúchova a MŠ Iljušinova, ktoré sú v havarijnom stave. Strechy sú vekom amortizované a poškodené, na viacerých miestach bolo zistené zatekanie. Na oboch základných školách bude súčasne prebiehať aj rekonštrukcia osvetlenia. Staré typy žiarivkových svietidiel sú už nevyhovujúce a je potrebné ich vymeniť najmä z dôvodu poskytnutia zdravého osvetlenia pre deti školského veku vo vývoji. Energetické úspory vo výške minimálne 30 % sú v tomto smere pozitívnym bonusom.

Na základe obhliadky hygienických zariadení na ZŠ Turnianska a MŠ Rovniankova uvoľnili poslanci v rámci rozpočtu peniaze aj na ich opravu. Riešením danej situácie je komplexná rekonštrukcia hygienických zariadení – výmena odpadových potrubí, zhotovenie novej dlažby a obkladov, výmena záchodov a pisoárov, výmena dverí, umývadiel, spŕch a batérii a obnova malieb. Značnú investíciu si vyžiada aj havarijný stav kanalizácie v ZŠ Gessayova. Súčasný stav neumožňuje používať hygienické zariadenia pri telocvični, z vyšších podlaží neodteká odpadová voda a vážne problémy sú z odpadom z kuchyne.

Petržalská samospráva nezabudla ani na vstupy a schodiská do základných a materských škôl. „Ak si predstavíte, že je to to prvé, čo žiaci pri príchode do školy uvidia, uznáte, že mnohé sú v katastrofálnom stave. Rodinu predsa vždy vítate s úsmevom a žiakov by takto mala vítať aj škola, aby sa v nej dobre cítili“, povedal starosta Vladimír Bajan. „Najhorší stav, ktorý ohrozuje bezpečné používanie vstupov do zariadení je momentálne na ZŠ Holíčska a MŠ Bulíkova. Pred bočným vstupom ZŠ Tupolevova sa zas prepadla kanalizácia. Celkové náklady na nevyhnutné opravy v školských zariadeniach sú viac ako pol milióna eur. Zahasíme však len to, čo nás najviac páli. Vďaka solidarite s menšími mestskými časťami prišli Petržalčania aj tento rok o viac ako 600 tisíc eur, ktoré mohli byť použité napríklad aj na opravu vstupov, výmenu osvetlenia či rekonštrukciu športovísk“, dodal. V rámci programu Energeticky úsporná škola si samospráva ešte v roku 2009 vzala úver vo výške 5 miliónov eur, ktoré boli použité na výmenu okien a zateplenie striech, aby sa ušetrili náklady na prevádzku školských zariadení.

web od 2day