Celoročné hospodárenie mestskej časti s prebytkom

Poslanci petržalského miestneho zastupiteľstva na svojom dnešnom rokovaní schválili záverečný účet mestskej časti za rok 2012 bez výhrad.

V minulom roku ušetrila mestská časť predovšetkým na prevádzkových nákladoch ako aj na chode miestneho úradu, čoho výsledkom je hospodárenie s prebytkom viac ako 708 tisíc eur. Tie v rámci návrhu úprav rozpočtu mestskej časti a v zmysle zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy presunie do Rezervného fondu mestskej časti. Tieto racionalizačné opatrenia, ktoré mestská časť urobila sa pritom neodzrkadlili na úrovni a množstve služieb, ktoré obyvateľom poskytuje. K zlepšovaniu života Petržalčanov v roku 2012 prispelo napríklad vynovené Vlastenecké námestie, otvorenie Sociálnej výdajne, obnova pontónovej lávky cez Chorvátske rameno, zdvojnásobenie počtu smetných košov na sídliskách, nové lavičky popri Chorvátskom ramenei podpora menších komunitných projektov.

V šetrení petržalská samospráva pokračuje aj tento rok. Šetriť sa zaviazala aj v Memorande o spolupráci medzi Vládou SR a ZMOS o uplatňovaní rozpočtovej politiky so zameraním na zabezpečenie finančnej stability verejného sektora na rok 2013. O šetrení svedčí aj dnešný krok starostu mestskej časti. Vladimír Bajan dal návrh na zníženie svojho platu, ktorý poslanci schválili.

Záverečný účet hodnotili aj miestny kontrolór a aj nezávislý audítor, v ktorého správe sa uvádza, že účtovná závierka poskytuje vo všetkých významných súvislostiach pravdivý a verný obraz finančnej situácie mestskej časti a výsledku jej hospodárenia. O dobrom hospodárení mestskej časti svedčí aj to, že všetky faktúry zaplatila vždy do doby splatnosti.

web od 2day