Petržalka rieši problém s použitými injekčnými striekačkami

Petržalská samospráva si uvedomuje, že napriek znižujúcemu sa počtu drogovo závislých, ako potvrdzujú aj štatistiky, je výskyt použitých injekčných striekačiek stále vážnou hrozbou. Najmarkantnejšie sa tento problém prejavuje na detských ihriskách, v parkoch pri lavičkách a pod. Ohrození sú všetci obyvatelia, predovšetkým však deti, ktoré sa v týchto miestach zdržiavajú a ktoré si neuvedomujú, aké riziko im pri dotyku s použitou injekčnou striekačkou môže hroziť.

Mestská časť Bratislava-Petržalka, aby zefektívnila svoje úsilie pri odstraňovaní takýchto striekačiek, hľadá stále nové možnosti, ako situáciu s čistotou v Petržalke zlepšovať. Preto využila možnosť Rady vlády SR pre prevenciu kriminality na Ministerstve vnútra SR a vypracovala projekt Bezpečnosť obyvateľov a parky bez drog a ihiel, vďaka čomu sa jej podarilo získať grant vo výške šesťtisíc eur. Získané finančné prostriedky Petržalka použije na vyškolenie pracovníkov na bezpečný zber odpadu, ale predovšetkým na zabezpečenie technického vybavenia ako pevné gumené rukavice, prenosné nádoby na zber pohodených ihiel i väčšie nádoby na uskladnenie infekčného odpadu. Časť získaných financií mestská časť využije aj na nemenej dôležitú informovanosť obyvateľov o tejto problematike. Predovšetkým sa zameria na osvetu u detí prostredníctvom školských besiedok, na ktorých sa dozvedia nielen o možných rizikách, ale aj o tom, čo robiť a kam zavolať, ak takúto striekačku nájdu.

V tomto „boji“ môžu pomôcť aj samotní obyvatelia, tým, že nahlásia lokality výskytu použitých ihiel, obrátiť sa môžu na zelenú linku Miestneho podniku Verejnoprospešných služieb Petržalka 02/ 63 820 158. 

Viac informácií o projekte.

web od 2day