Samospráva mení filozofiu distribúcie vreciek na psie exkrementy

Čistota petržalského sídliska je jednou z priorít mestskej časti. To, ako Petržalka vyzerá, je nepochybne aj vizitkou ľudí, ktorí v nej žijú. Ako raz povedal petržalský starosta Vladimír Bajan: „Neporiadok nám tu nerobia mimozemšťania, robíme si ho sami“.

Petržalka za ostatné dva roky urobila konkrétne kroky vedúce k zlepšeniu čistoty v mestskej časti. Zabezpečuje pravidelné čistenie vodných plôch Malého a Veľkého Draždiaku, Chorvátskeho ramena a lokalít, ktoré má v správe, pričom zabezpečuje aj ich pravidelné čistenie a starostlivosť o zeleň prostredníctvom Miestneho podniku verejnoprospešných služieb. Samospráva systematicky vyzýva nezodpovedných vlastníkov pozemkov, motorových vozidiel a psov k plneniu svojich povinností a využíva na to všetky zákonom stanovené prostriedky. Postupne osadila dokopy 600 smetných košov a nádob na psie exkrementy, aby aj takto zabezpečila, že odpad – či už bežný alebo od štvornohých miláčikov – skončí tam, kde má. Napriek tomu, že poskytovanie vreciek na psie exkrementy je benefitom pre obyvateľov a nie zákonom stanovenou povinnosťou mestskej časti, sú nádoby na psie výkaly dvakrát do týždňa vyprázdňované a dopĺňané o vrecká po 50 kusov. Zmenu papierových vreciek na igelitové si vyžiadali samotní obyvatelia, ktorí sa sťažovali, že pri nepriaznivom počasí papierové vrecko zvlhne alebo sa úplne rozmočí a je už nepoužiteľné. Papier teda nahradil ekologicky odbúrateľný a lacnejší igelit, ktorý samospráve umožnil zvýšiť počet dopĺňaných vreciek až o sto kusov za mesiac. Igelitové vrecká však začali zo stojanov miznúť už do niekoľkých hodín, čo viedlo k sťažnostiam na ich distribúciu. Kontrolou dodávateľa sa nepreukázalo, že vrecká nedopĺňal a táto situácia sa dá vysvetliť len tak, že si niektorí psíčkari berú vrecká do zásoby, čím ukracujú svojich spoluobyvateľov.

Petržalský starosta sa v tejto súvislosti rozhodol odmeniť tých, ktorí si riadne plnia svoje daňové povinnosti. „Napriek tomu, že daň za psa nesúvisí s poskytovaním vreciek na psie exkrementy, bude práve uhradená daň podmienkou, aby si Petržalčania prevzali vrecká priamo na úrade“, vysvetľuje Vladimír Bajan. V praxi to bude znamenať, že Petržalčania, ktorí majú svojho štvornohého miláčika prihláseného v Petržalke a riadne zaňho zaplatili, môžu od 2. septembra prísť na miestny úrad, oddelenie životného prostredia a prevziať si rolku 250 kusov igelitových vreciek. Tento počet je zatiaľ určený na obdobie jedného roka. Zároveň bude mestská časť dopĺňať vrecká do stojanov umiestnených na jej území. Od tohto kroku si samospráva sľubuje zlepšenie čistoty sídliska ako aj zvýšenie disciplinovanosti samotných majiteľov psov v odvádzaní dane za psa. Ide o pilotný projekt, s ktorým – v prípade kladného dopadu a vyhodnotenia – bude Petržalka pokračovať aj v ďalších rokoch.

web od 2day