V kontajneroch sa našiel nebezpečný azbest, samospráva je rozhorčená

V pondelok 30. septembra, keď zmluvná spoločnosť .A.S.A. odvážala kontajnery, pristavené v rámci jesenného upratovania na likvidáciu, objavila v nich približne tonu karcinogénneho azbestu, ktorú sa niekto takýmto „lacným“ spôsobom pokúsil zlikvidovať na úkor všetkých Petržalčanov.

To, že azbest je pre ľudský organizmus škodlivý najmä pri jeho mechanickom poškodení, kedy sa do vzduchu dostávajú jemné ihličky, je všeobecne známe. Aj to, že všetky typy azbestu sú zaradené do 1. skupiny dokázaných karcinogénov. Neznámy je však dôvod, prečo niekto tento nebezpečný odpad nasypal do kontajnerov, ktoré mestská časť každoročne pristavuje v rámci jesenného či jarného upratovania pre Petržalčanov, ktorí sa môžu zdarma zbaviť nadrozmerného odpadu z domácností. Už to, že niektorí Petržalčania kladú odpad aj mimo týchto kontajnerov spôsobuje, že táto služba, ktorú Petržalka poskytuje svojim obyvateľom nad rámec povinností zadarmo, spôsobuje ďalšie neplánované náklady. A tie musí samospráva zobrať inde. Vrcholom je však konanie spomínaného „podnikavca“, ktorý svojim konaním nielenže spôsobil mestskej časti ďalšiu finančnú ujmu (pretože odvoz a likvidáciu bude musieť uhradiť z vlastných prostriedkov) ale zrejme aj porušil zákon o nakladaní s nebezpečným odpadom a ohrozil svojim nezodpovedným správaním zdravie obyvateľov. V tejto súvislosti zvažuje samospráva podať trestné oznámenie, pretože má podozrenie zo spáchania činu všeobecného ohrozovania a nedodržania zákonných postupov pri nakladaním s nebezpečným odpadom.

„Takéto konanie považujem za nehoráznosť, a aby sa podobná situácia už nezopakovala, zvažujem pristúpiť na zásadné zmeny v pristavovaní kontajnerov v rámci jarného a jesenného čistenia tak, aby sme eliminovali možnosť ich zneužívania,“ okomentoval situáciu starosta Vladimír Bajan.

V Petržalke sa azbest používal ako izolácia kopilitových zasklení, výťahových šácht alebo bytových jadier, preto tunajší stavebný úrad vykoná štátny stavebný dohľad vo všetkých bytových domoch na území Petržalky, v ktorých nedávno prebiehala alebo stále prebieha rekonštrukcia a je predpoklad, že sa tam azbest nachádzal.

Azbest v kontajneroch - Petržalka 2013 (4) Azbest v kontajneroch - Petržalka 2013 (1)

web od 2day