Čo sa podarilo v roku 2013 a čo čaká mestskú časť v roku budúcom?

Vážení Petržalčania,

každý rok sa nám spája tak s pozitívnymi informáciami ako aj s tými negatívnymi. Podobne ako v živote aj v samospráve sú dni svetlejšie i tie zamračené. Súčasná situácia nie je jednoduchá, napriek tomu môžem povedať, že rozpočet na rok 2014, ktorý sme pripravovali s veľkou zodpovednosťou, sa nám podarilo zostaviť a schváliť tak, aby obyvatelia ťažký život samosprávy nepocítili v tom svojom.

Som rád, že aj v neľahkom čase sa Petržalka môže pochváliť splnenými cieľmi, ktoré si stanovila pre rok 2013 a ktoré sa podarili aj vďaka aktívnemu prístupu vás – obyvateľov našej mestskej časti. Touto cestou sa chcem poďakovať všetkým Petržalčanom, ktorí priložili ruku k dielu, či už aktívnym prístupom v anketách, hlasovaním v participatívnom rozpočte, upozorňovaním na nedostatky, ale aj sponzorskými darmi ako v prípade vybudovania parčíka na Hrobákovej ulici spoločnosťou Swiss Re Slovakia. Ďakujem aj za ďakovné listy, slová pochvaly a uznania za kvalitne a dobre vykonanú prácu, ktoré vždy dodajú sily na pokračovanie v našom spoločnom úsilí.

V roku 2013 sa nám podarilo zrekonštruovať terasy na Fedinovej , Mlynarovičovej i prístupové schodiská k terasám na Pečnianskej, Jasovskej, Blagoevovej a Mánesovom námestí. Venovali sme sa opravám komunikácií, chodníkov, dopravného značenia ako aj výtlkom, ktoré vznikli po zime. V priebehu roka sme pokračovali v opravách a rekonštrukciách objektov základných i materských škôl. Veľký dôraz kladieme na čistotu, ktorú monitorujeme za pomoci inšpektorov verejného poriadku. Komunikujeme so správcami a vlastníkmi pozemkov, upozorňujeme ich na zodpovednosť dané pozemky vyčistiť či pokosiť. Zmenili sme dodávateľa starostlivosti o špecializované nádoby na psie exkrementy a dodávateľa vreciek pre majiteľov psov, čím sme dosiahli optimalizáciu nákladov v oblasti chovu psov v Petržalke. Mohli sme tak pripraviť benefit pre chovateľov psov v podobe rolky vreciek (250 ks) na psie exkrementy. Bohužiaľ, často riešime problémy s vandalmi, ktorí pravidelne ničia koše, lavičky a tak namiesto osádzania nových košov, opakovane investujeme peniaze do opráv zničeného majetku. Záleží nám aj na zachovaní a rozširovaní zelene v našej mestskej časti, na konci jesene sme vysadili 150 nových stromov, ktoré sa zazelenajú už nasledujúcu jar.

V oblasti kultúry pribudli v priebehu roka k tradičným petržalským podujatiam nové, ktoré zožali veľký úspech u divákov. Svedčia o tom vypredané divadelné predstavenia Reného Štúra a Svätopluka Malachovského a tu musím povedať, že som nesmierne rád, že sa nám do Petržalky podarilo vrátiť divadlo. Neopomíname ani oblasť športu – v septembri bola vytýčená a vyznačená bežecká trať pozdĺž Chorvátskeho ramena od Antolskej po Rusovskú cestu v celkovej dĺžke 8 km. Nezabúdame ani na staršiu mládež, ktorá môže využívať 5 opravených športovísk, na ktorých si môžu zahrať futbal, basketbal, volejbal či tenis. Ďalšími prioritami bolo vytvorenie nových miest v materských školách i celkové zvýšenie kvality vzdelávania – v tomto smere sa nám podarilo otvoriť triedy pre viac ako 60 škôlkarov a spustiť projekt pre žiakov základných škôl s názvom Petržalská super škola, na ktorej žiaci prostredníctvom prednášok spoznajú vedu od svetových vedeckých odborníkov zo Slovenskej akadémie vied.

Výraznú mieru pozornosti venujeme našim seniorom, pre ktorých organizujeme v priebehu celého roka množstvo aktivít. Okrem zábavy a udržania sa v dobrej kondícii v spoločnosti svojich rovesníkov v podobe rôznych podujatí, myslíme aj na ich bezpečnosť. V spolupráci s Asociáciou samaritánov SR sme v roku 2010 spustili telefónnu asistenčnú službu a úspešne s ňou pokračujeme aj v roku 2013. Pre sociálne odkázaných spoluobyvateľov sme v roku 2011, ako pilotný projekt na území Bratislavského kraja, zriadili Sociálnu výdajňu, v tomto roku sa nám podarilo zabezpečiť jej otváracie hodiny 5 dní v týždni. V sociálnej oblasti sa nám podarilo zrekonštruovať a zmodernizovať priestory štyroch zo šiestich denných centier.

Veľkým tŕňom v päte, ktorý riešime v spolupráci s hlavným mestom SR, je problém so statickou dopravou a túto parkovania vnímam veľmi citlivo. V tejto oblasti sa nám okrem zásadných krokov v zavádzaní parkovacej politiky, ktorá smeruje k zlepšeniu parkovania predovšetkým Petržalčanom, podarilo v spolupráci so súkromným sektorom vybudovať 102 nových parkovacích stojísk. Na základe spolupráce s investorom pri vybudovaní nových parkovísk na Röntgenovej ulici bolo vydané územné rozhodnutie na ďalších 99 stojísk. Zjednosmernením komunikácií a čiastočným státím na chodníkoch vzniklo na Humenskom námestí – 30 stojísk, na Romanovej – 25 stojísk a na Farského – 41 stojísk.

V oblasti územného rozvoja sme kládli dôraz na realizáciu takých stavieb, ktoré prinesú do územia aj vyššiu kvalitu, atraktivitu či zamestnanosť. Príkladom toho je výstavba na juhu Petržalky, ktorá bola už v územnom rozhodnutí podmienená vybudovaním okružnej križovatky či realizáciou materskej školy pre deti novo nasťahovaných Petržalčanov.

V budúcom roku okrem pokračovania v nastavenom štandarde vo všetkých oblastiach bude našou veľkou prioritou vybudovanie verejnej plavárne, s realizáciou ktorej sme v tomto roku značne pokročili, napriek tomu, že nás zdržali kroky, ktoré sme my ovplyvniť nemohli. Veľké očakávania mám aj v premenách budov bývalého LUDUSU i neslávneho Modrého domu a verím, že sa tieto očakávania podarí aj naplniť. V oboch prípadoch by to znamenalo výrazné zlepšenie kvality života Petržalčanov. Pokračovať budeme aj v plnení nášho cieľa zvyšovať efektivitu práce úradu a jeho pracovníkov, za čo sme v tomto roku ako jediná samospráva na Slovensku dostali aj ocenenie v podobe Titulu – efektívny používateľ modelu CAF.

Vážení Petržalčania,

na záver by som vám rád zaželal príjemné a pokojné prežitie Vianočných sviatkov v kruhu vašich najbližších a do nového roka veľa úspechov v osobnom i pracovnom živote.

Vladimír Bajan, starosta

 

Odpočet prioritných cieľov mestskej časti za rok 2013

web od 2day