Územný plán zóny MATADOR pomôže využiť potenciál lokality

Po zmene vlastníckych vzťahov a zrušení výroby sa areál bývalého závodu Matador nekoordinovane menil z hľadiska funkcie a prevádzky do menších areálov a objektov. Objekty sú v súčasnosti využívané pre nevýrobné služby, obchodné prevádzky, administratívu. Značná časť však stále ostáva bez využitia, a preto ďalší rozvoj tohto územia nie je reálny bez jasnej urbanistickej koncepcie.

Dňa 1. februára 2012 nadobudli účinnosť Zmeny a doplnky 02 „Územného plánu hlavného mesta SR Bratislavy rok 2007“, ktoré okrem iných zmien zmenili aj funkčné využitie plôch v bývalom areáli MATADOR. Mestská časť Bratislava-Petržalka, ako orgán územného plánovania, zahájila v roku 2012 proces obstarávania územnoplánovacej dokumentácie Územný plán zóny MATADOR. Hlavným dôvodom pre spracovanie tejto dokumentácie je potreba právne záväzného dokumentu s jednoznačne stanovenými pravidlami pre riadenie a koordináciu stavebných aktivít a investičných činností. Zároveň je potrebné v riešenom území umiestniť verejnoprospešné stavby, ktoré je možné záväzne vymedziť len územným plánom zóny. Nakoľko sa jedná o vlastnícky pomerne rozdrobené územie, je Územný plán zóny MATADOR, jediným nástrojom na koordináciu zámerov jednotlivých vlastníkov v území.

Cieľom spracovania územného plánu zóny bude aj využitie jedinečného polohového potenciálu lokality, úplné odstránenie ekologických záťaží a aplikácia princípov tvorby sídelných štruktúr so zreteľom na verejnú zeleň. V neposlednom rade je nevyhnutné vytvoriť podmienky pre vznik polyfunkčnej mestskej zóny. Územný plán zóny by mal taktiež vykazovať znaky prehľadne organizovaného systému uličných a uzlových verejných priestorov.

Návrh zadania územného plánu zóny bol spracovaný v súlade s ustanoveniami vyhlášky č. 55/2001 Z.z. a s ustanoveniami §20 stavebného zákona a prerokovaný s dotknutými orgánmi štátnej správy, , samosprávy, právnickými a fyzickými osobami, ako aj s verejnosťou. V požadovanej lehote sa k návrhu vyjadrilo 30 subjektov. Častá bola pripomienka týkajúca sa ochrany a zachovania všetkých pamätihodností na danom území. Nakoľko však v zozname pamätihodností sú zapísané „Fragmenty budov bývalého výrobného podniku Matador“ a nie „historické priemyselné objekty podniku Matador“ nemohli byť tieto pripomienky akceptované. Napriek tomu mestská časť – v rámci možností a s ohľadom na vlastníctvo či potrebné investície – bude zohľadňovať zachovanie aj týchto fragmentov. Taktiež Depo lokálnej električky nie je v zozname Národných kultúrnych pamiatok, a preto jeho zachovanie nemôže byť podmienkou návrhu zadania. Podmienkou však bude zachovanie pôvodnej historickej staničnej, resp. výpravnej budovy. Zadanie po zapracovaní pripomienok v rámci jeho prerokovania posúdil Okresný úrad Bratislava, odbor výstavby a bytovej politiky, ktorý vo svojom stanovisku konštatoval, že obsah návrhu je v súlade so záväznou časťou nadradenej dokumentácie, ktorým je Územný plán hlavného mesta SR Bratislavy a súhlasil s jeho predložením na schválenie zastupiteľstvom.

web od 2day