Novoročný koncert pre všetkých

Symbolickým otvorením nového roka 2014 bude v Petržalke aj koncert, na ktorý pozýva starosta Vladimír Bajan.

Petržalčania privítajú nový rok spoločne 16. januára v Dome kultúry Zrkadlový háj v duchu ľudových tradícií – spevom a tancom. V programe vystúpia výnimoční hudobníci a tanečné súbory nielen zo Slovenska.

Spojením sólistov orchestra Zlaté husle a ich individuálnych kvalít vzniklo teleso, ktoré hrá s ľahkosťou i výbušnosťou repertoár od hitov slovenského folklóru, cez slávne operetné, muzikálové, filmové a tanečné evergreeny až po skvostné diela svetovej klasiky Straussa, Brahmsa či Chačaturiana. Výborných muzikantov so strhujúcim štýlom vedie husľový virtuóz a zakladateľa orchestra Martin Sleziak. Cimbalová muzika Notečka z Břeclavi – Charvatské Nové Vsi – pod umeleckým vedením Vladimíra Beneša – sa venuje predovšetkým hudbe národopisného regiónu Podlužia, ale nevyhýba sa ani inšpiráciám iných regiónov ako sú Kyjovsko, Horňácko, Strážnicko a rôznych regiónov Slovenska a Maďarska. Mladosť a radosť zo života prinesie ľudová hudba Ekonóm pod vedením Maroša Mikuša. Kolektív mladých a stále usmiatych ľudí, ktorých spája radosť z hudby a láska k slovenskému folklóru a ľudovému umeniu, vznikol v septembri v roku 2006 a odvtedy už veľakrát priniesol ľuďom dobrú náladu a radosť zo života. Na záver podujatia vystúpi folklórny súbor Očovan, ktorý na Slovensku patrí medzi najstaršie folklórne skupiny. Jeho vznik sa datuje od roku 1936, kedy pod vedením pána učiteľa Višňovského absolvovali Očovania prvé vystúpenie v Turčianskom sv. Martine. Očovania sa môžu počas svojej existencie popýšiť celým radom prestížnych ocenení jednak ako kolektív, ale aj za individuálne inštrumentálne i spevácke výkony. V programe Očovanov zaznejú aj tradičné pastierske hudobné nástroje ako je píšťala či zádumčivá fujara.

„Temperament je človeku daný, ale radosť zo života a dobrú náladu môže načerpať od ostatných ľudí. Som rád, že sa v našej mestskej časti podarilo nielen zachovať tradíciu folklórnych vystúpení a súborov pravidelne počas celého roka, ale aj nadchnúť mladých ľudí, aby tradičné myšlienky a hodnoty ľudového umenia prijali a ďalej šírili či už v podobe hudby, tanca alebo spevu,“ dodal starosta Vladimír Bajan k svojmu osobnému pozvaniu na Novoročný koncert pre všetkých.

web od 2day