V Petržalke vyzbierali takmer 6 ton elektroodpadu

V decembri 2013 sa uskutočnil v Mestskej časti Bratislava-Petržalka bezplatný zber elektroodpadu, ktorý prebiehal na základe zmluvy o spolupráci uzatvorenej so spoločnosťou Envidom, ktorá má so zberom a likvidáciu elektroodpadu niekoľkoročné skúsenosti. Počas troch po sebe nasledujúcich sobôt sa od obyvateľov vyzbieralo takmer 6 ton elektroodpadu z domácností.

Veľká časť starých, nepotrebných či pokazených elektrospotrebičov často končí v komunálnom odpade či pristavená v kontajnerových stojiskách prípadne v ich okolí, nehovoriac o dne Chorvátskeho ramena či Draždiaka. Aj preto sa petržalská samospráva rozhodla ponúknuť obyvateľom možnosť bezplatne sa zbaviť akéhokoľvek elektroodpadu z domácností bezplatne a zároveň ekologicky. Vyzbieraný odpad následne zmluvná spoločnosť Envidom odborne zneškodnila bez negatívneho dopadu na životné prostredie. Obyvateľom aj zamestnancom spoločnosti Envidom ďakujeme za bezproblémovú spoluprácu a taktiež oceňujeme pozitívny prístup Petržalčanov k svojmu životnému prostrediu, ktorý mali možnosť vyjadriť aj takýmto spôsobom.

O termínoch zberu informovala miestna samospráva obyvateľov prostredníctvom internetovej stránky, profilu Viem byť Petržalčan, Petržalských novín a v neposlednom rade aj prostredníctvom správcov bytových domov. O túto službu prejavilo záujem celkom 121 obyvateľov. Zamestnanci Oddelenia životného prostredia na základe požiadaviek obyvateľov vypracovali zoznamy, v ktorých boli uvedené adresy, kontakty na obyvateľov a druhy elektroodpadov, a tieto boli poskytnuté Envidom-u. Zber elektroodpadu prebiehal v troch lokalitách, dňa 7. 12. 2013 v lokalite Háje, 14. 12. 2013 v lokalite Dvory a 21. 12. 2013 v lokalite Lúky. Bolo vyzbieraných takmer 6 t elektroodpadu – veľké a malé domáce spotrebiče, informačné technológie a telekomunikačné zariadenia, spotrebná elektronika. Z veľkých spotrebičov prevažovali práčky, chladničky, umývačky riadov, mikrovlnné rúry, z malých spotrebičov vysávače, žehličky, mlynčeky, kávovary, z informačných technológii zas monitory, tlačiarne, počítače a zo spotrebnej elektroniky televízne, rozhlasové prijímače a videorekordéry. Poskytnutím ďalšej bezplatnej služby obyvateľom Petržalky (popri vlastnom zbernom dvore, kde každý Petržalčan môže odpad zlikvidovať len na základe preukázania sa občianskym preukazom, pristavovania veľkokapacitných kontajnerov v rámci jarného a jesenného čistenia) chce mestská časť prispieť k zlepšeniu čistoty a poriadku nielen v okolí kontajnerových stanovíšť, ale na celom území Petržalky.
Mestská časť plánuje uskutočniť takýto bezplatný zber elektroodpadu aj v roku 2014, o čom bude obyvateľov včas informovať.

web od 2day