Petržalka symbolicky 21.1. ruší poplatky za poskytovanie informácií v zmysle zákona č. 211 o slobodnom prístupe k informáciám

Obyvatelia Petržalky sa v minulom roku obrátili na mestskú časť Petržalka 132 krát so žiadosťou o sprístupnenie informácie v zmysle zákona č. 211/2000 Z.z. o slobodnom prístupe k informáciám. Poskytovanie týchto informácií bolo doteraz spoplatnené podľa aktuálneho sadzobníka správnych poplatkov.

Petržalská samospráva sa rozhodla správne poplatky za poskytovanie informácií v zmysle uvedeného zákona úplne zrušiť. „Cieľom tohto kroku je ešte viac otvoriť miestny úrad a mestskú časť obyvateľom ako aj dať možnosť získať informácie aj pre obyvateľov, ktorým ich rodinný rozpočet nedovoľuje utratiť peniaze na správne poplatky, ale ich legitímny nárok na získanie informácie tu stále je“, zdôvodnil svoje rozhodnutie starosta. Poplatky v zmysle zákona č. 211/2000 Z.z. o slobodnom prístupe k informáciám mestská časť Bratislava-Petržalka ruší rozhodnutím starostu Vladimíra Bajana symbolicky dňa 21.1.2014.

Po tom, ako bola v roku 2011 vyhodnotená ako tretia najlepšia samospráva v zverejňovaní zmlúv a v roku 2012 bola dokonca druhou najlepšou samosprávou na Slovensku v tejto oblasti (a najlepšou z bratislavských mestských častí) a po tom, ako v roku 2013 získala ocenenie Zlatý Erb za svoju webstránku, tak prichádza petržalská samospráva s ďalším krokom, ktorým podčiarkuje význam otvorenosti a transparentnosti, čo sú nevyhnutné parametre pre efektívny dialóg volených predstaviteľov s verejnosťou.

web od 2day