Orientujete sa v miestnych daniach a poplatkoch?

Miestne dane upravuje zákon č. 582/2004 Z.z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Podľa tohto zákona sa miestne dane a poplatky členia na miestne dane (z nehnuteľností, za psa, ubytovanie,…), miestny poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady a daň z motorových vozidiel. Správu dane z nehnuteľností, ubytovania a miestny poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady vykonáva hlavné mesto Bratislava. Správu dane z motorových vozidiel zas daňový úrad miestne príslušný podľa miesta evidencie vozidla. Správu ostatných miestnych daní vykonávajú jednotlivé mestské časti. Patria sem daň za psa, za užívanie verejného priestranstva, za predajné automaty a za nevýherné hracie prístroje. Výnos z daní a poplatku vrátane výnosu z pokuty a sankčného úroku vzťahujúcich sa k týmto daniam a poplatku sú príjmom rozpočtu správcu dane. Ako je to v Petržalke?

Predmetom dane je pes starší ako 6 mesiacov chovaný fyzickou alebo právnickou osobou. Daňovník je povinný oznámiť vznik daňovej povinnosti správcovi dane do 30 dní odo dňa vzniku daňovej povinnosti. Predmetom dane nie je pes chovaný na vedecké účely a výskumné účely, pes umiestnený v útulku zvierat a pes so špeciálnym výcvikom, ktorého vlastní alebo používa občan s ťažkým zdravotným postihnutím. Mestská časť vyrubí daň rozhodnutím. Vyrubená daň je splatná do 15 dní odo dňa nadobudnutia právoplatnosti platobného výmeru. Sadzba dane za jedného psa na kalendárny rok v mestskej časti Bratislava – Petržalka je 34 eur za každého psa chovaného v bytových domoch, ktorého výška v kohútiku nepresiahne 43 cm a 67 eur za psa, ktorého kohútiková výška je 43 cm a viac. Za psa chovaného v rodinnom dome zaplatí Petržalčan 17 eur bez rozdielu veľkosti. Osamelý dôchodca s príjmom do výšky životného minima alebo občan s ťažkým zdravotným postihnutím zaplatí daň za psa vo výške 17 eur, ak výška psa v kohútiku nepresiahne 43 cm.

Správu dane za užívanie verejného priestranstva vykonáva samospráva v prípade, že toto verejné priestranstvo je vo vlastníctve alebo v správe mestskej časti. Verejným priestranstvom na účely tohto zákona sú verejnosti prístupné pozemky vo vlastníctve samosprávy. Predmetom dane je osobitné užívanie verejného priestranstva. Osobitným užívaním verejného priestranstva sa rozumie umiestnenie zariadenia slúžiaceho na poskytovanie služieb, umiestnenie stavebného zariadenia, predajného zariadenia, zariadenia cirkusu, zariadenia lunaparku a iných atrakcií, umiestnenie skládky, trvalé parkovanie vozidla mimo stráženého parkoviska a podobne.
Sadzba dane je za každý aj začatý m2 osobitne užívaného verejného priestranstva a každý aj začatý deň.

Sadzba dane za užívanie verejného priestranstva za 1 m2 a deň sa pohybuje od 0,066 eur za umiestnenie zariadenia slúžiaceho na poskytovanie služieb až po 0,73 eur za dočasné umiestnenie stavebných zariadení na výstavbu a rekonštrukciu. Za trvalé parkovanie motorového vozidla do 3,5 tony a prípojného vozidla zaplatí Petržalčan 0,132 eura za meter štvorcový a deň. Za vozidlo nad 3,5 tony, nákladný automobil alebo autobus zaplatí za trvalé parkovanie 0,56 eura.

Predmetom dane za predajné automaty sú prístroje a automaty, ktoré vydávajú tovar za odplatu a sú umiestnené v priestoroch prístupných verejnosti. Sadzba dane za predajné automaty v Petržalke je 99,58 eur za predajný automat tovaru potravinovej povahy (teplých alebo studených nápojov, balených potravín) a 33,19 eur za predajný automat tovaru iného charakteru (napr. predaj žuvačiek, hračiek, novín).

Predmetom dane za nevýherné hracie prístroje sú také prístroje, ktoré sa spúšťajú alebo prevádzkujú za odplatu, pričom tieto hracie prístroje nevydávajú peňažnú výhru a sú prevádzkované v priestoroch prístupných verejnosti (elektronické prístroje na počítačové hry, mechanické prístroje, elektronické prístroje, automaty a iné zariadenia na zábavné hry). Daňovníkom je fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorá nevýherné hracie prístroje prevádzkuje. Základom dane je počet nevýherných hracích prístrojov. Sadzbu dane určuje obec za jeden nevýherný hrací prístroj a kalendárny rok. Sadzba dane za nevýherné hracie prístroje v mestskej časti Bratislava – Petržalka je 331,94 eur za veľké nevýherné hracie prístroje (napr. bowling, biliard, gulečník) a 66,39 eur za malé a stredné nevýherné hracie prístroje (napr. šípkové automaty, flippery).

Výnos z daní a poplatku vrátane výnosu z pokuty a sankčného úroku vzťahujúcich sa k týmto daniam a poplatku sú príjmom rozpočtu obce, ktorá je správcom dane. Daňovník je povinný uhradiť daň do 15 dní odo dňa nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia.

web od 2day