Deviatakov čaká tradičné celonárodné testovanie

V stredu 12. marca 2014 čaká žiakov 9. ročníkov základných škôl testovanie najskôr zo slovenského jazyka a literatúry a potom z matematiky. Žiaci, ktorí sa z objektívnych príčin nezúčastnia testovania v riadnom termíne ho absovlujú v utorok 25. marca.

V Petržalke sa testovania zúčastní 337 deviatakov v 11 základných školách, ktoré zriaďuje mestská časť. Rozdelení budú do 33 skupín, z toho 8 bude určených pre žiakov vzdelávajúcich sa formou školskej integrácie podľa individuálneho výchovno-vzdelávacieho programu. Cieľom testovania je získať objektívne informácie o vedomostnej úrovni a osvojených kompetenciách absolventov základných škôl. Výsledky testovania jednotlivé školy analyzujú, porovnávajú s z predchádzajúcimi rokmi a na základe toho prijímajú opatrenia na skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu. Zároveň je to príležitosť pre porovnanie výkonov deviatakov v rámci celého Slovenska, výsledky tiež budú slúžiť ako podklad na prijímacie skúšky na strednú školu. Na objektivitu testovania bude aj v podmienkach Mestskej časti Bratislava-Petržalka dohliadať externý dozor. Ten budú tvoriť pedagogickí zamestnanci škôl bez aprobácie na testované predmety z iných základných škôl, pracovníci oddelenia školstva, kultúry a športu z petržalského miestneho úradu, zástupcovia štátnej školskej inšpekcie, zamestnanci odboru školstva Okresného úradu Bratislava a tiež prizvaní členovia rád škôl pri jednotlivých základných školách.

Celý proces prípravy a realizácie celonárodného testovania sa uskutoční pod gesciou Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) v zmysle zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a v zmysle vyhlášky MŠ SR č. 320/2008 Z. z. o základnej škole v znení vyhlášky č. 224/2011 Z. z. Celý proces testovania v jednotlivých školách zabezpečujú školskí koordinátori v spolupráci s pedagogickými zamestnancami. Každá škola musí vytvoriť vhodné podmienky na bezproblémový a nerušený priebeh testovania.

Žiaci so zdravotným znevýhodnením budú testovaní za týchto podmienok:
a) Povinne sa zúčastnia testovania žiaci, ktorí sa vzdelávajú formou školskej integrácie (začlenenia) podľa individuálneho výchovno-vzdelávacieho programu,
b) Do testovania nebudú zapojení žiaci, ktorí z vážnych zdravotných dôvodov (napr. onkologické, alebo psychiatrické ochorenia, poúrazové a pooperačné stavy a pod. ) dlhodobo alebo veľmi často plnia povinnú školskú dochádzku aj v základných školách pri zdravotníckych zariadeniach,
c) Dobrovoľne sa môžu do testovania zapojiť žiaci, ktorí sa vzdelávajú podľa individuálneho výchovno-vzdelávacieho programu s úpravou učebných osnov z testovaného predmetu (napr. žiaci so zrakovým, sluchovým, telesným a iným postihnutím), ktorí sú krátkodobo umiestňovaní na plnenie povinnej školskej dochádzky aj v základných školách pri zdravotníckych zariadeniach.

Všetkým deviatakom prajeme pohodu, pevné nervy a úspešné zvládnutie Testovania 9 – 2014.

web od 2day