Pekné počasie láka do prírody

I keď prvý jarný deň nás len čaká, príjemné a teplé počasie už vylákalo von nielen športovcov, ale aj milovníkov výletov do lužných lesov alebo k jazerám. Petržalka – vďaka veľkému podielu zelených plôch a širokej ponuky na využitie voľného času – patrí k obľúbeným mestským častiam využívaným obyvateľmi na šport, rekreáciu a oddych.

V minulom roku agentúra BE COOL Sport, ktorá organizuje rôzne bežecké podujatia, prišla s myšlienkou podporiť bežcov aj vyznávačov zdravého životného štýlu rôznych vekových a výkonnostných kategórií a vytvoriť pre nich vhodné podmienky v podobe značených
bežeckých trás. Tabule s vyznačenými trasami pribudli aj v Petržalke – okolo Veľkého a Malého Draždiaka i v Sade Janka Kráľa. Každá trasa je označená orientačnými tabuľami s vyznačením odbehnutého počtu kilometrov. Návod na krátku rozcvičku, ktorý je tiež súčasťou týchto tabúľ, poslúži pred behom najmä bežcom začiatočníkom.
Okrem tejto možnosti ponúka mestská časť aj nenáročnejšie, skôr rekreačné aktivity. Na území Petržalky sa nachádza päť povolených verejných ohnísk, ktoré mestská časť udržiava a pravidelne kontroluje. Aj napriek pravidelnej starostlivosti zo strany petržalskej samosprávy o čistotu a poriadok, je aj na samotných obyvateľoch, aby si po sebe odniesli všetok odpad a zanechali lokalitu upravenú pre ďalších návštevníkov. Obyvatelia tu môžu stráviť príjemný večer pri ohni a spestriť si tak nielen víkend ale aj bežný pracovný týždeň. Teplejšie počasie zvyčajne zláka ľudí na častejšie vychádzky do lužných lesov a svoje športové aktivity presunú na brehy Chorvátskeho ramena, Veľkého Draždiaka či hrádze. Viac času trávia pri spoločných aktivitách s rodinou či priateľmi a tieto chvíle si často spríjemňujú posedením pri ohni a grilovaním pod holým nebom. Ak tak urobia mimo povoleného verejného ohniska, hrozí im pokuta vo výške až tri tisíc eur. V Petržalke sa nachádza takýchto ohnísk päť. Jedno pri Veľkom Draždiaku, dve pri Malom Draždiaku a ďalšie dve sú v lesíku pri A. Gwerkovej a Bradáčovej v blízkosti dostihovej dráhy. Tieto ohniská sú vyznačené informačnou tabuľou a pokynmi pre jeho používateľov.

Povolené verejné ohniská Petržalka

web od 2day