Petržalka porozpráva o praktikách šmejdov

Pätnásty marec je Európskym dňom spotrebiteľov a Mestská časť Bratislava-Petržalka pri tejto príležitosti pripravila ďalší zo série preventívno–informačných seminárov prednostne pre seniorov, ktorí sú – hneď po deťoch a mládeži – najrizikovejšou skupinou rôznych podvodníkov, agresorov a zlodejov. Nielen o zodpovednej spotrebe, účinnej ochrane ale aj o zlepšení povedomia o základných právach bude seminár s názvom Poznáte svoje práva?, ktorý sa uskutoční 14. marca 2014 o 10.00 hod. vo veľkej sále Domu kultúry Zrkadlový háj.

Petržalská samospráva si počas mesiaca úcty k starším, teda v rámci pravidelného SeniorFestu, pripravila pre seniorov besedy, prednášky, filmové predstavenia a ďalšiu osvetovú činnosť, aby ich informovala o metódach a technikách tzv. šmejdov, ako sa účinne brániť pri napadnutí a ako nepodľahnúť rôznym formám nátlaku. Osvete – nielen v šiestich denných centrách – však venuje mestská časť pozornosť počas celého roka, nakoľko tieto skupiny menia svoje metódy, využívajú iné formy a postupy. Práve preto je dôležité vracať sa k tejto téme pravidelne, a to prostredníctvom odborníkov, ktorí sa touto problematikou zaoberajú takmer denne a sú schopní upozorniť na aktuálne používané spôsoby týchto tzv. šmejdov. Pri príležitosti Európskeho dňa spotrebiteľov si mestská časť pripravila nielen pre túto najohrozenejšiu skupinu ale aj pre ostatných Petržalčanov preventívno-informačný seminár, na ktorom so svojimi príspevkami k tejto téme vystúpia JUDr. Monika Jankovská, štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti SR, kpt. Mgr. Henrieta Čechovičová, referent špecialista skupiny prevencie Okresného riaditeľstva policajného zboru v Bratislave V a kpt. Bc. Michaela Strnadová, starší referent špecialista skupiny prevencie Okresného riaditeľstva policajného zboru v Bratislave V. Seminár otvorí a hostí privíta starosta Petržalky Vladimír Bajan, ktorý nad týmto podujatím prevzal záštitu a odovzdá seniorom zároveň aj malý darček. Vstup pre všetkých záujemcov je voľný.

Spotrebitelia sú kľúčovými subjektmi trhu, ktorí predstavujú dopyt po tovare a službách. Európsky deň spotrebiteľov pripomína ako dôležitosť spotrebiteľov a ich strategickú funkciu na vnútornom trhu tak aj nevyhnutnosť funkčnej právnej úpravy a ochrany spotrebiteľa. Tento deň má svoj pôvod v USA, kde v roku 1962 vtedajší prezident John F. Kennedy vyhlásil štyri základné práva spotrebiteľov: právo na bezpečnosť, právo byť informovaný, právo vybrať si a právo byť vypočutý. Neskôr ich organizácia Consumers International doplnila o ďalšie, ako je právo na uspokojenie základných potrieb, právo na odškodnenie, právo na vzdelávanie spotrebiteľov a právo na zdravé životné prostredie.

Pozvánka - Poznáte svoje práva

web od 2day